dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bo Kaspers Orkester: Vilka tror vi att vi är
Vilka tror vi att vi är (CD) Bo Kaspers Orkester
2003
Columbia/Sony
6/10

Ny tapet hos Bo Kaspers

Lyssna

Sök efter skivan

Jazz är på tapeten. Den dyker upp här och var i populärmusiken och används i kommersiella syften då den ges utrymme i diverse reklamfilmer.

Så Bo Kaspers Orkester tapetserar om hemma och bestämmer sig för att lämna jazzen en smula. För att hålla sig undan de slätstrukna mainstreamväggarna. I väntan på att hitta tillbaka till jazzen när alla andra överger den igen.

Redan förra skivan ”Kaos” tog det steget. Mot ett annat, lite poppigare sound. Det gjorde dock att den kändes lite blekare och slätare än tidigare plattor. Men efter att ha varit ute och vandrat lite i de intetsägande grannkvarteren på förra skivan vänder Bo Kaspers Orkester nu tillbaka mot sina egna kvarter och bjuder hem oss till sitt nytapetserade vardagsrum där både de och vi känner oss mer hemma.

Bo ”Kasper” Sundström sitter i sin soffa och filosoferar om livets stora och små mysterier. Han gör tillsammans med sin orkester samma lättlyssnade musik, utan att vara naiv eller sakna djup. Men texterna på ”Vilka tror vi att vi är” känns inte lika kittlande och välfunna som i låtar från de tidiga skivorna. Jag skulle gärna se ett par spår som ”Innan jag sa hej” eller ”Det går en man omkring i mina skor”.

Innan jag ens hade hunnit lyssna igenom ”Vilka tror vi att vi är” en första gång frågade en kompis vad jag tyckte om skivan. Det enda jag vid det laget kunde säga var att Bo Kaspers Orkester sällan är dåliga. Han menade då att de heller aldrig kommer upp i att vara riktigt bra. Där håller jag dock inte alls med.

Med låtar som ”Vi kommer aldrig att dö” och ”Önska dig en stilla natt”, som lätt kan få håren att stå på mina armar, når de höga toppar. På denna skiva ger ”Dansa på min grav” mig liknande känslor. Den är inte riktigt uppe i samma klass. Än. Men den är där i toppen och tävlar bland de vackraste låtar Bo Kaspers har gjort.

”Vilka tror vi att vi är” är en mysig skiva, som nog kommer spelas både i hippa storstadsboutiquer, hotellounger och på små värmeljusupplysta caféer där det dricks varm choklad i höstmörkret.

Susanna Huldt

Publicerad: 2003-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 15:23

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2220

36 kommentarer

bajs e gott

bajsgrabben Oregistrerad 2003-09-30 00:03
 

oh, betyget var 10/10 nyss. Nu känns det bättre.

f Oregistrerad 2003-09-30 00:03
 

hmm.. skum resencion..

Skivan är inte riktigt uppe i samma klass som tidigare skivor, men ändå får den en tia..

THK Oregistrerad 2003-09-30 00:05
 

okej, tian från förra skivan stod kvar några minuter efter att recensionen hade bytts ut..

THK Oregistrerad 2003-09-30 00:07
 

My bad. Hade helt enkelt missat att ställa in betyget. Ber om ursäkt, tian var inte menad.

Susanna Huldt Oregistrerad 2003-09-30 00:13
 

en freudiansk betygsättning. Denna skiva är det bästa susanna vet.

arg skåning Oregistrerad 2003-09-30 00:37
 

hur ligger det nu till med covern? är den bra eller?

razzputin Oregistrerad 2003-09-30 06:59
 

Strokes?

Specco Oregistrerad 2003-09-30 08:50
 

covern av Tom Waits ”All the world is green” är lysande. Liksom flera andra spår på denna skiva. recensionen är tyvärr feg, så tråkigt förutsägbar. och därför otydlig. Det här är en fantastisk skiva av ett gäng fantastiska musiker och Boss har skrivit några av sina bästa texter. precis som alla andra av deras skivor har den dalar och toppar. Gillar du inte BKO tidigare kommer den här skivan inte ändra på något, gillar du dem redam kommer du självklart att gilla den. Den är mycket bättre än Kaos, jag ger den 9/10. Bästa låten. ”väljer dig” och den Curtis Mayfield-osande ”Sockerdricka och sprit”.

henko Oregistrerad 2003-09-30 09:06
 

fyfan. djävla möbelaffärsmuzak. musik för folk som hatar musik och bara vill ha en mysig ljudkuliss till sina parmiddagar. argh!!!

hat Oregistrerad 2003-09-30 09:23
 

egentligen borde man inte svara på alla förutsägbara och patetiska kommentarer som den från ”hat” (vilket bra nick!) men man känner ett sånt medlidande med människor som lever i så trånga världar och med ett sånt behov av att säga en sån sak. Man får hata BKO så mycket man vill, men att säga att det är musik för människor som hatar musik är så besynnerligt. BKO är ju tvärtom musik av människor som verkligen älskar musik, för människor som delar denna kärlek till musik. Att sedan musikenm även passar dem som vill ha mysig musik till parmiddagen (när blev det ”fel” att äta parmiddag?????) så är det väl bara bra…

Tänk om människor la sin energi och kraft på något annat än att hata ett gäng musiker…

henko Oregistrerad 2003-09-30 09:35
 

Bo kaspers är slätstrukna, småputtriga och väldigt bra på det. Cafémusik. Deras pastischer fungerar, men de gör mig varken upprörd eller lyrisk. Om man inte vet bättre.

hans Oregistrerad 2003-09-30 10:30
 

Musik för människor att lyssna på när de dricker espresso och diskuterar de senaste ledin/lundellkonserterna

kalle Oregistrerad 2003-09-30 10:58
 

Att göra som Kalle, ens jämföra Ledin och Lundell, tyder på ignorans och dumhet. Men så illa är det väl inte kalle, du slarvade bara va?

¤ Oregistrerad 2003-09-30 11:20
 

men bara kritikermusik ingen hört talas om… både rancid o nofx har släppt nytt för bövelen..

palm Oregistrerad 2003-09-30 12:32
 

okej, bo kaspers har man väl hört men dom är fan inte bra…

palm Oregistrerad 2003-09-30 12:33
 

Skillnaden mellan Ledin och Lundell är att Ledin inte hymlar om att han gör skitmusik, medan Lundell tror att han gör bra musik.

JX Oregistrerad 2003-09-30 12:42
 

JX har väldigt rätt. Skillnaden mellan Ledin och Lundell är mindre än vad lundell och hans fans vill erkänna. och ungefär 90 % av BKO's publik skulle jag gissa är folk som inte alls är intresserade av musik utan som sagt bara vill ha lite ”musik” man kan mysa till i soffan efter parmiddagen. dvs samma människor som köper dessa absolute rock-ballads-samlingar. det är äckligt. BKO är bara slätstrukna, förtjänar inte ens att hatas. de framkallar inga som helst känslor.

ledinfan Oregistrerad 2003-09-30 12:49
 

e inte BKO musik för Absolute Music-parens höstpromenader med tjocka stickade tröjor och the?

Inte för att det är nått fel på de, men………

sh Oregistrerad 2003-09-30 13:41
 

hur kommer det sig att man ogillar ett band på grund av vilken publik bandet har?

henko Oregistrerad 2003-09-30 13:50
 

Jag gör fan inte skitmusik, min musik ska man älska till, jag gör ibland det med sensuella izabella

tomas ledin Oregistrerad 2003-09-30 14:01
 

Det är inte fel att äta parmiddag. Blanda bara inte ihop det med musik.

Fö osar det inte Curtis, utan en skamlös ripoff av Marvins Whats goin on.

Att BKO gör en Waits-cover – jag tror inte mina öron. De är inte värdiga att lukta på mannens kalsonger.

Tapetklister!

Lisbeth Palme Oregistrerad 2003-09-30 15:06
 

näääe va?

who? Oregistrerad 2003-09-30 15:42
 

då tillhör jag de 10 % som älskar musik OCH tycker att BKO är ett av de bästa svenska de senaste åren.

elongate the face to be swedish Oregistrerad 2003-09-30 15:45
 

Mår illa

Igu Oregistrerad 2003-09-30 15:59
 

jag med, elongate…

henko Oregistrerad 2003-09-30 16:17
 

Löjligt att folk har så starka kännslor för Bo Kaspers. Jag har alltid gillat dom, sett bandet två gånger live och jag måste säga att de har många bra låtar i bagaget. Men visst, det är väl det mest o-creddiga man kan lyssna på…

hypotetisk Oregistrerad 2003-09-30 16:19
 

Haha… ”tomas ledin”, underbart inlägg jag garvade högt! 10 poäng till dig.

mr Shankly Oregistrerad 2003-09-30 17:11
 

käck svenne-jazz som man får underlivsklåda av – bespara mej..

Att höra en Tom Waits-låt i den här dressmann-kostymen låter som en mycket motbjudande tanke, tror jag låtsas som att inget hänt..att BKO är ett band som inte existerar, att den här rescensionen bara är en dum, ond dröm..

Fritz the cat Oregistrerad 2003-09-30 18:41
 

The Rapture då?!!!?

I don´t wanna go to Chelsea Oregistrerad 2003-09-30 21:03
 

BKO är skönt avslappnande. Finurliga texter och vardagliga historier blandat med lugn pop-jazz gör att låtarna kan avnjutas som både bakgrunsmusik och förgrundsmusik. Jävlig nice! ibland svänger det också! checka ”Allt ljus på mig”, fet basgång och underbar text. Ska köpa den nya så snart som möjligt.

Malle Oregistrerad 2003-09-30 23:18
 

Skönt att slippa recension på indiekidspop eller hjärndöd hårdrock för en gångs skull. Gillar BKO skarpt, har sett 2 gig. Och nej, Ledin-publiken gillar dem inte, för BKO har inte haft nå'n SweetHomeAlabama-radiohit. Däremot blir jag orolig när jag hör Långsamt. Verkar som de har tagit bort de inslag som jag gillar med dem. Antingen var det groovigt Curtis-sväng med blås och percussion, eller var det laidback-jazzigt med kontrabas och vispar. Nu verkar det mest vara rak, ak.gitarrbaserad vuxenpop a la LeMarc…

?estlove Oregistrerad 2003-10-01 01:09
 

äh, lägg av nu. Bo Kaspers var nästan lite undergroundcoola förr i tiden, första gången man såg dem på tv som husband i det konstiga programmet ”Ni bad om det” i svt var de ju hur coola som helst. Sen har ju fler och fler köpt deras skivor och, ja, då blir det mainstream. Sen kan det ju vara så att framgångarna påverkat dem själva till ett mera slätstruket sound. Men de är inte helt tråkiga. Fast bara för mainstream för oss lite mer musikintresserade.

hobson Oregistrerad 2003-10-01 10:49
 

Var det inte sa att Wille Craaford skrev texterna till de tidigare alsterna? Har han skrivit nagot denna gang?

Bjorn Oregistrerad 2003-10-02 16:30
 

Denna skiva är underbar.

Phille Oregistrerad 2003-10-26 21:25
 

En sån mysig skiva!!! Men "dansa på min grav" tar priset! Helt suverän och eftertänksam…

Medlem 2004-09-30 14:42
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig