dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Gusto: Paterfamilias
Paterfamilias (CD) Gusto
2003
SwingKids Productions/Border
7/10

Framåt, bakåt, tillbaka

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Förlåt, men jag måste faktiskt få klara av den här USCB Allstars-kopplingen först. Tre av sju man i Gusto spelar där också. Sångare Adonis, gitarrist och keyboardist Bjarne och slagverkare Partillo hör alla hemma där.

Det hörs fortfarande.

Men viktigast av allt, Gusto har nått ett ännu tydligare eget uttryck. Trots att man nu tar hjälp av blås i enstaka låtar.

Gusto har gått på djupet. Det är tyngre roots, mer utpräglad och hårt smällande dancehall och också ett par riktigt sköna dubfärgade reggaespår.

Jag är svag för slagverk. Ni vet det. Gusto kan det här med slagverk. Flera av låtarna fylls ut med snygga ljud som alldeles uppenbart trummats fram, men som jag inte tänker ge mig på att försöka härleda eller identifiera. Jag nöjer mig med att njuta.

Mina invändningar mot den här skivan vänder sig inte heller mot framförandet. Det är snyggt och varierat. Istället är det att en del av låtarna dras med partier jag inte riktigt klarar av. I en i övrigt riktigt bra låt som ”Rebel Organize” finns ett återkommande parti med en enervernade djupt grövlig kör som irriterar och stör.

Tyvärr är det de mer utpräglade roots-låtarna jag gillar minst. Tyvärr för att de är flest. De är lite för raka för min smak. För mycket roots rock reggae party. Lite för inställsamt och medhårskammande.

Men även om en del låtar faller sönder för mig finns det ändå gott om exempel på sådana som fäller mig. Den omåttligt söta falsettsjungna tåglåten ”Choo Choo Song”. De båda melankolikerna ”Devil Haunts” och ”You Burned Your Bridges” (som får mig att tänka på Augustus Pablo, trots att det egentligen är mer långsökt än självklart). I särskilt den senare är baktakten så där härligt långsamt vinglig att man nästan faller omkull. Dessutom skivans överlägset bästa sånginsatser.

Gärna mer av den varan nästa gång. Våga gå långsamt.

Sen måste jag nämna skivans verkliga dancehall. Första singeln. ”Guns in the Ghetto”. Den som inleder och avslutar skivan. I sista fallet i en version med Yellowman (mot 400 dollar i handen, som det står i skivans häfte). Även om den lider av samma typ av störigt körarr som ”Rebel Organize” fungerar det bättre här och rytmen är också med beröm godkänd. Något för alla oss om lyssnat oss trötta på Soul Jazz-samlingen ”Nice Up The Dance!” i sommar.

Och även om jag har tydliga invändningar mot delar av materialet är de goda intrycken övervägande. Det är i mina öron ingen tvekan om att det här är ett av de bättre reggaealbumen, i till och med den bredaste av definitioner, vi fått oss till livs från svenska musiker.

Nu vill jag få en ärlig chans att se dem live. På Hultsfred ifjol hann jag inte närmre än ett euforiskt folkhav strömmandes ut ur Rookie-tältet. Bland dem en av Örebros mer (åtminstone lokalt) välbekanta bluessångare som med något euforiskt i blicken och imponerat i rösten sa att de här bandet måste komma till Örebro.

Jag inbillar mig att Gusto kan växa ett snäpp eller två på klubb.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-09-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-02 13:57

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2206

11 kommentarer

nej nej nej, inte först

´nej nej nej Oregistrerad 2003-09-24 00:00
 

Inbillar jag mig saker ifall jag inbillar mig att ni kommer recensera den nya Nordic Lounge-plattan inom en snar framtid ?

Jöns Oregistrerad 2003-09-24 00:01
 

intressant.

gusto är bra.

bra live!

äntligen kom plattan.

en ep låg väl i ungefär ett par år?

gusc Oregistrerad 2003-09-24 00:36
 

USCB Allstars har ju varit sveriges mest överskattade skaband i några år nu (de övertog den tronen efter ska-la-ton-es) men gusto kanske är bättre?

arg skåning Oregistrerad 2003-09-24 01:16
 

uscba har jag aldrig tyckt om.

gusc Oregistrerad 2003-09-24 10:26
 

du är slag för slagverk? nä.. det visste jag faktiskt inte

mintboat Oregistrerad 2003-09-24 10:59
 

svag even :) fast du är säkert slag för slagverk också,även fast du inte skulle erkänna det

mintboat Oregistrerad 2003-09-24 11:01
 

hey, bandmedlemmarna spelar även i band som el musico och peter dolving band!!

2 FANTASTISKA band!

christina Oregistrerad 2003-09-24 14:56
 

låter intressant

USBC e grymma

FridaL Oregistrerad 2003-09-24 20:11
 

Det verkar finnas folk därute som av nån anledning inte verkar klara av USCBs 100% självskapade och förtjänta lilla framgång. GUSTO är ett annan band.

Gillis Oregistrerad 2003-09-24 22:00
 

Har inte hört nåt från nya skivan än men såg/hörde dem live på URF i somras och har även hört några låtar annars.. Och de är Riktigt bra! Jag själv är inget stort fan av USCB Allstars, men Gusto har verkligen lyckats.

All lycka & välgång åt detta underbara band!

Roastin Oregistrerad 2003-09-25 13:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig