dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kaizers Orchestra: Ompa til du dør
Ompa til du dør (CD) Kaizers Orchestra
2003
National
4/10

Ompalompier

Lyssna

Sök efter skivan

Det ska klargöras direkt: Jag har inte sett Kaizers live. Jag antar att jag skulle bedöma skivan annorlunda då. Ett rusigt konsertminne kan förvränga de klaraste av intryck.

För att vara rättvis försöker jag sätta Kaizers i relation till Dead Brothers som jag har sett live och tycker om. Och som rör sig i ungefär samma genre. Jag hade den känslan jag antar att jag skulle få om jag sett Kaizers live när jag lyssnade på "Dead Music for Dead People". Men jämförelsen bleknar när de bytte stil en del till nästa skiva "Day of the Dead" och jag fortsatte att uppskatta Dead Brothers musikaliskt.

För jag stör mig på många saker med Kaizers Orchestra. Jag har problem med norskan, jag är så förstörd av Jon Skolmen-roligheter att jag vrider mig av obehag när Jan Ove Ottessen tar vissa toner. Jag vet, det är orättvist men det hjälper inte mig. Jag har ett problem med att de inte verkar vara på allvar. Varken i instrumenteringen eller textmässigt. Lite för tungan-i-kinden på upptåg med Ole Norrman. Och det oavsett ämnesvalet som är mörkt och tungt med kalla nätter, berusade barer, koagulerande blod och bråd död.

Kaizers Orchestra spelar sån där musik som det går utmärkt att känna sig annorlunda med. Som bara "vi" lyssnar på. Så kan man skapa sig en liten krets som förstår och sätta sig i motsatsställning till "de andra". Ett riktigt utmärkt sätt att ha roligt på fest, men inte ett särskilt bra sätt att närma sig musik.

Jag drar paralleller till Levellers som också kan ge vi-mot-dom-känslan, men tyvärr är det inte en positiv tanke för mig. Och Kaizers är ändå bättre än Levellers.

De spelar rock med dragning åt klezmer och östeuropa. De gillar att säga att de är som Tom Waits, men det är de inte. I små delar är det schysst. Som i "Resistansen" där bandet bygger upp till ett något som nästan liknar New Orleans-jazz med skön kontrabas och en galen fotbollskör i bakgrunden. De släpper lös lite. I "Bøn fra helvetet" brister de ut i ett Stomp-break. Men oftast är det mest sökt och återhållet. Medvetet. Och ett jävla tjat om rysk roulette. Enkla flirtar.

Bra är nämnda "Resistansen", "Rulett", "170" och "Bris". Direkt dåliga är "Ompa til du dør", "Dekk bord" och "Dunderklumps"-avslutningen i "Mr. Kaizer, hans constanse og meg".

Jag antar att jag skulle gilla Kaizers live, men det har inte särskilt mycket med hur skivan låter att göra.

Kal Ström

Publicerad: 2003-07-20 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 11:14

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2101

31 kommentarer

bra recension. instämmer med det mesta. men lite högre hade betyget kunnat vara

nov Oregistrerad 2003-07-20 00:03
 

Betyget stämmer bra. 170 är en mysig låt, men övriga skivan är rent ut sagt förkastlig.

Sebastian Oregistrerad 2003-07-20 02:16
 

En 4:a känns som ett slag i ansiktet. Detta är en fantastisk skiva. Att de sjunger på norska gör dem bara originella och originalitet är definitivt något vi ser för lite av i musiken idag. Det enda jag håller med om i recensionen är att de inte är som Tom Waits. Bästa låten på skivan är annars ”kontroll på kontinentet” och ja, Kaizer är ännu bättre live än på skiva.

Sture Stenhög Oregistrerad 2003-07-20 02:24
 

men det har ju knappt gått 2 veckor sen senaste kaizer recensionen.. varför inte ta NOFX!? så fort de kommer nåt som lutar lite åt riktigt punk (skate jag vet) så blir alla så jävla rädda..

palm Oregistrerad 2003-07-20 02:52
 

Antal gånger ordet ”jag” förekommer i recensionen: 21.

Räknaren Oregistrerad 2003-07-20 02:58
 

Riktig punk…NOFX? tillåt mig småle…palm har uppenbarligen mycket att lära. Lyssna på Vibrators tex. Det är punk. NOFX är ett usa-syndrom i kompakt format. Jag säger inte att det är dåligt alla gånger, men PUNK är det fan inte.

Jonas Oregistrerad 2003-07-20 05:37
 

Palm: Förra recensionen var en gästrecension, dvs inte vad redaktionen valt att recensera själva. Enligt mig så bör inte lördagsrecensionerna blandas ihop med övriga veckor överhuvudtaget.

För övrigt: ”Who's your daddy? Kaizer!”

cleaner Oregistrerad 2003-07-20 05:40
 

Palm: Om du nu är så sugen på NOFX, varför inte köpa den? Bilda dig en egen uppfattning? Varför är du så besatt av att dsc ska recensera den? Herregud..

daee Oregistrerad 2003-07-20 08:58
 

Kaizers Orchestra texter är på nynorsk, vilket är oändligt mycket vackrare än det språket Jon Skolmen skojjar på…

matte Oregistrerad 2003-07-20 09:45
 

men det här är ju deras första skiva? som kom 2001? vad händer? är det någon skillnad?

janis joplin Oregistrerad 2003-07-20 10:47
 

jonas: beror på vad du menar med punk. jag skrev (skate jag vet) NOFX bildades väl 1983? minst 10-15 år innan alla andra wannabees dök upp. gillar dom inte vi vanliga fall men senaste skiva är det bästa jag hört på år o dar

palm Oregistrerad 2003-07-20 12:11
 

Palm: Om du nu har lyssnat på skivan och tycker den är så bra, varför inte sluta tjata om att dsc ska recensera den?

daeee Oregistrerad 2003-07-20 12:41
 

Vad spelar det för roll att palm vill ha en recension på en NOFX-skiva. Alla tjatade om 50 cent och Magnus Carlsson och de var det ingen som såg ner på. Dessutom är väl NOFX punk även om de inte är underground och man hör vad sångaren sjunger?

Kula Sekhara Oregistrerad 2003-07-20 16:18
 

jag ser ner lika mycket på det tjatet. La inte märke till de inläggen bara (kanske mitt goda musiksmaksfilter som var ivägen).

daeeee Oregistrerad 2003-07-20 16:38
 

Det här är den bästa skivan jag vet.

Ok, kanske inte riktigt, men den står högt i kurs. Någon ”Vi”-känsla har jag inte noterat, men detta verkar verkligen vara en klockren ”älska eller hata-skiva”. Jag hade gett en tia.

Omparocker Oregistrerad 2003-07-20 17:06
 

Det är inte ofta jag blir upprörd, men Kaizers Orchestra är världens bästa band! Så är det. Klockren tia.

roon Oregistrerad 2003-07-21 00:40
 

Eh… Kaizers är något av det bästa. Och när jag på Arvika fick chansen att se dem live för första gången (deras första livespelning någonsin i Sverige. I Danmark är de stora sen länge) bekräftades det jag hört om deras livekapacitet. Oljefaten och fälgarna funkade otroligt bra. Stor energi.

Deras nya skiva, Evig Pint som kom ut i år är lite svårare att komma in i men efter några lyssningar blir den faktiskt ännu bättre än Ompa til du dör.

För dem som har problem med norskan kan jag bara ge ett råd: Öva upp ert språk genom att botanisera bland all den fantastiska norska kultur som vi svenskar har alldeles för svårt att få syn på.

Till exempel böcker av Jan Kjærstad, Erlend Loe, Agnar Mykle eller musiken av den gamle Odd Börretzen (som tyvärr är väldigt svår att få tag på i Sverige).

Ett annat exempel på norges storhet är att en av Stockholms bästa live- och skivartister just nu heter Ane Brun och kommer från Molde på Vestlandet.

Thomas Oregistrerad 2003-07-24 16:01
 

Dom verkar kb.

ll Oregistrerad 2003-07-26 19:37
 

”Så kan man skapa sig en liten krets som förstår och sätta sig i motsatsställning till ”de andra”.” – Låter ju helt sjukt. Förekommer det verkligen? Man lyssnar ju på musik för att det är bra, inte för utesluta andra människor.

Jani Kaizer Oregistrerad 2003-07-28 11:00
 

Till alla er som klagar på norskan skall sägas att ”jaerskan” som Kaizers sjunger på är Norges absolut mest obegripliga och kanske fulaste. Efter ett par år bosatt i Kaizers hemby så vet jag. För övrigt är skivan helt ok.

f.d. jaerbue Oregistrerad 2003-07-28 16:57
 

smaken är olik, visst. men dock lite hårdhänt tkr jag.

tkr om de flesta låtar. ompa til du dør är helt klockren. :)

gustaf Oregistrerad 2003-08-14 14:33
 

att säga att kaizer inte är på allvar när det gäller instrumenteringen är inte annat än rakt, rent igenom Fel.

gusc Oregistrerad 2003-10-05 23:50
 

jag tycker att skivan är helt suverän.

varför måste allt alltid vara på allvar? blir så trött på den inställningen.

nåväl, herr recensent får väl ha sin (något inskränkta) åsikt, jag har min.

sophia Oregistrerad 2004-03-11 12:39
 

det er ikke på nynorsk.. de er på en dialekt kalt bergen! MOtherfucker!

Medlem 2004-06-09 09:20
 

Va fasen! Om du, Kal, inte kan uppskatta att ett norskt band sjunger på norska så kanske du skulle låtit bli att recensera denna skivan? Jaja… tyckte det var lite synd bara för den är faktiskt bättre än en 4.

Medlem 2004-07-31 08:57
 

Men sluta! En fyra?! Skivan är ju det bästa som hänt musikvärlden på måååånga år.

gnorph Oregistrerad 2004-09-24 10:34
 

Tom Waits kommentar till Ompa til du dør:

"Thinking man’s circus music."

yo Oregistrerad 2004-10-31 10:54
 

Ha! jah var på deras konsert på Storsjöyran 2004. en av de bästa konserterna någonsin! scennärvaro fick en ny innebörd för mig!

Medlem 2005-06-14 13:53
 

"förstörd av Jon Skolmen-roligheter", det var nog det dummaste jag läst. Har Nöjesmassakern satt så djupa spår på dig är det nog dags att söka hjälp. Som någon nämnt är det ju dessutom frågan om två vitt skilda dialekter. Rent språkhistorikt påminner Jon Skolmen-norska mer om det språk Kal Ström pratar än om Kaizers-norska. Blotta tanken att en norrman inte skulle kunna, säg, lyssna på Kent utan att tänka på Stefan & Krister är rent bisarr. Och så säger dom att norrmännen är så nationalistiska…

Medlem 2005-09-11 13:36
 

Att de sjunger på norska (och den skumma dialekt de använder) gör ju bara stämningen mer total. Jag (som för en månad sedan inte direkt gillade Kaizers Orchestra trots att jag känt till dem sen tre-fyra år) är helt förälskad i det här albumet sedan ett par veckor tillbaka. Låten Ompa til du dör är min absoluta favoritsång just nu. Storslaget på alla sätt. En 4:a… Låter närmast som ett skämt.

Wolfgang Oregistrerad 2009-02-13 22:42
 

Ska man lyssna på musik för att känna sig märkvärdig nu också? Låter väl som en gammal gubbe men just det känns väldigt ungdomligt.

Sven Fredriksson Oregistrerad 2011-09-26 16:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig