dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Millenia Nova: Narcotic Wide Screen Vista
Narcotic Wide Screen Vista (CD) Millenia Nova
2003
Stockholm Records/Universal
7/10

Den tyska atmosfären har blivit högre

Lyssna

Sök efter skivan

Du kanske trodde att en tysk electronica-duo som gått över till att spela melankolisk elektronisk pop inte var det du letade efter.

Men, du kanske har fel. Det råkar vara så att den här skivan, med den pretentiösa titeln ”Narcotic Wide Screen Vista” är riktigt bra.

Duon Mathias Neuhauser och Michael Meinl har lyft blicken från tangentbord och maskiner och kompletterar den här gången elektroniken med mer traditionella instrument. Det skapar ett mer jordnära sväng än det mer renodlade electronican de gjort tidigare.

Faktiskt ska den här skivan bestå av ett minimalt antal samplingar och programmeringar. Allt är dock relativt och det är svårt att kalla de här låtarna gitarrbaserade.

Sången överlåter duon åt sina inlånade vokalister. Vid sidan av tyska storheter som Thomas Hanreich och Chris Neuburger får väl forna Sneaker Pimps-sångerskan Kelli Ali (tidigare känd som Kelly Dayton) och ikonen Iggy Pop vara de mest namnkunniga.

Iggy sjunger på låten ”Rockicide”. En skönt mörk och dekadent sak i gränslandet mellan electronica, pop och goth. Det senare mest för att Iggys sång får mig att tänka på Andrew Eldritch. Låten är tung. På något sätt typisk tysk. Men, den lättas upp av detaljerna produktionen; sköna gitarrer, piano och stämmor som ligger i periferin och låter välljudande.

Produktionen och formen på den här skivan andas både hög grad av pretentioner och fullgod professionalitet. Där är Millenia Nova besläktade med svenska Baxter. Och faktum är att om Millenia Nova haft den goda smaken att be Nina Ramsby om lite sång, hade många av de här låtarna nått längre än de gör nu.

Jag har kommit fram till att den här skivan lämpar sig bäst för sömnlösa nätter i hörlurar, eller nattliga bilfärder.

Då kommer atmosfären i låtar som ”I’m away” till sin rätt. Då ger den låten vingar. Avklädda ”Don’t mess with Texas” blir psykotiskt vacker och ”Nothing left to fear” ger mig rysningar av både obehag och välbehag.

Då är den här skivan ett välkommet tillskott bland mina nattliga favoriter, där några av favoriterna är ”OK Computer” med Radiohead, ”Splinter” med Sneaker Pimps och ”About this” med Baxter.

Och sorgligt underskattade och offentligt bespottade ”Go to hell” med Grand Tone Music.

Det här är Millenia Novas tredje skiva. Om utvecklingen fortsätter kan deras nästa skiva välta världar och skapa nya musikaliska rum.

Precis som några av de andra skivorna jag just nämnt gjort tidigare.

Fredrik Welander

Publicerad: 2003-07-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 11:16

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2097

11 kommentarer

Men MAGNUS DÅ???

zzzz Oregistrerad 2003-07-16 00:00
 

Dagensskiva! Hur väljer ni ut vilka skivor som ska recenseras? För ni hinner ju inte recensera allt, eller hur? Är det skivbolag som gör det åt er? Eftersom ni har många läsare har ni ju också stor makt. Hur skiljer ni på det kommersiella och det redaktionella?

Ola Oregistrerad 2003-07-16 00:03
 

Ola: Vi tar det väl en gång till. Vi väljer helt enkelt att skriva på det vi för tillfället har liggande och som vi tycker känns intressant. Antingen därför att vi själva gillar skivan och vill att fler ska upptäcka den eller därför att det är en skiva vi tror är intressant för våra besökare (exempelvis av en artist som är vanligt förekommande i forumet). I stora drag. Det är upp till varje recensent att själv bestämma vad han eller hon skriver om till en viss dag.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-07-16 00:05
 

Ola: Okej jag vill inte vara jobbig, men det här har faktiskt gjort mig lite fundersam. För att ta ett konkret exempel: Hur kan ni recensera Komeda och samtidigt ha en annons om bandet?

Ola Oregistrerad 2003-07-16 00:29
 

men deutsche läderhosen!?!? NOFX då?!?!?!

palm Oregistrerad 2003-07-16 00:54
 

Ola: Äh, det är jag som har jobbig attityd idag. Skyller på värmen. Kort: annonserna och recensionerna har inte med varandra att göra. Ungefär som att du hittar annonser i dagspress och andra tidningar. Vill du fortsätta diskussionen får du gärna skicka ett mejl till oss, eller starta en diskussion i forumet.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-07-16 01:08
 

Kristofer skrev att han skulle skriva om Magnus Carlsson i över-morgon (fredag.)

Griff (originalet) Oregistrerad 2003-07-16 06:54
 

Griff (orginalet)….pytsan

Griff Oregistrerad 2003-07-16 10:10
 

Jag är originalet!

Griff (originalet) Oregistrerad 2003-07-16 15:33
 

Cat fight, cat fight!!! :o)

Muppa99 Oregistrerad 2003-07-16 18:10
 

Grand Tone's Go To Hell är lysande

Kleinfeldt Oregistrerad 2003-07-16 22:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig