dagensskiva.com

48 timmar

Recension

David & the Citizens: New Direction
New Direction (CDEP) David & the Citizens
2003
Adrian/Border
5/10

Ingen ny riktning

Lyssna

Sök efter skivan

Tyvärr måste jag säga att David & the Citizens nya ep tråkar ut mig. Jag är inte riktigt säker på att den här ep:n är sämre än tidigare material, eller om det bara är den totala motsatsen till titeln jag stör mig på.

David & the Citizens har valt ett tema. Och det oroar mig hur mycket de stannat vid det. Att välja en linje och brodera på det kan vara en bra sak. Nya infallsvinklar, nya idéer på samma landskap kan fördjupa och ge en fullare bild, en utvecklad bättre bild.

Och just EP-formatet är perfekt att utvecklas på. Själva formen med få låtar som inte hör till något album gör att experimentlustan kan tas fram och hällas med stora mått över materialet.

Men ”New Direction” är ingen ny riktning. Det är samma gamla vanliga. Med mycket känsla och spelglädje gör medborgarna i Adrianland en instrumentrik grund med orgel, gitarrer, melodika, David Fridlund som sjunger med klar röst om kärlek och livet och pop som doftar skånskt arv.

Jag tänker allt det här. Och jag stör mig på det. Jag vill bli omskakad, jag vill älska dem så hårt och nära som jag gjort hittills. Jag vill ha … nerv. Jag vill inte att de skall stagnera helt så jag aldrig mer kan bry mig om dem.

Men när jag tänkt allt det där och känner den förbittrade känslan i magen så känner jag mig orättvis.

För att de skarpa ljusa orgel-tonerna (?) är ett lysande sätt att inleda ”New Direction”. Och den uppbyggliga gitarren stärker refrängen till en väntande medsjungarkör på en live-scen i festivalsommaren.

För att gurkan är ett fantastiskt instrument att spela på, som i ”Betina”.

För patoset i Davids röst på ”Glued to the Light” och stämman som följer efter Davids i refrängen.

För blåset i ”Time is Nothing” är riktigt bra.

För, för, för. Egentligen tycker jag att låtarna här är ganska bra, inte lika bra som de fantastiska ”Now She Sleeps in the Good Soil of Denmark”, ”Divine” och ”I've Been Floating Upstreams Since We Parted”. Och jag tycker ju om David & the Citizens. Men jag vill ha mer. Det räcker inte att bara vara bra när man varit fantastisk.

Kal Ström

Publicerad: 2003-05-04 00:00 / Uppdaterad: 2003-05-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1963

25 kommentarer

Ska det inte stå CDEP?

Tjyv Oregistrerad 2003-05-04 01:38
 

CCCP var det väl?

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2003-05-04 01:48
 

Avd. jobbiga musikskribentklyschor: ”nerv”.

Robert K Huselius Oregistrerad 2003-05-04 02:03
 

Gutt! Först lurar man en indiebandsmedlem att skriva en gästrecension, sedan sågar man samma medlem med fotknölarna. Bra jobbat dsc!!!!!!

arg skåning Oregistrerad 2003-05-04 02:46
 

Tjyv: Jo det ska det. Det gör det nu.

Kal Ström Oregistrerad 2003-05-04 02:55
 

skåningen: nån fotknälssågning var det ju knappast va…?

hursomhelst så håller jag med kal om att skivan kör ganska tydligt i gamla spår, men jag skulle nog ändå ge den 7/10 iaf. för spåren må vara gamla men ack så bra.

nov Oregistrerad 2003-05-04 03:20
 

esch. denna ep:n är ju guld värd. betina är årets låt.

viktor Oregistrerad 2003-05-04 09:28
 

alternativ recension finns på andthesound.net eller samsonrourke.com

.. Oregistrerad 2003-05-04 09:53
 

Har inte typ nu, jag lyssnar hellre på Moneybrother.

SMÅLAND Oregistrerad 2003-05-04 09:54
 

Tid, inte typ..

SMÅLAND Oregistrerad 2003-05-04 09:54
 

Uppbyggeliga?

Språknovisen Oregistrerad 2003-05-04 10:37
 

Jag kan hålla med om att den inte överraskar. Men vad gör det när Sveriges bästa band fortsätter skriva underbara låtar? den här ep:n är hur bra som helst!

The Delaney Oregistrerad 2003-05-04 10:54
 

Det behöver inte vara så överaskande och nytt hela tiden. Jag tycker att det är ett måste att ha köp och att dom återigen har gjort grymt bra ifrån sig!

Revolver Oregistrerad 2003-05-04 11:19
 

Länken under ”Recensioner” till ”For all happy endings” är densamma som till ”Pink Evening EP”.

Robert Oregistrerad 2003-05-04 11:22
 

skräll att någon idiot från andthesound skulle dyka upp och göra reklam? tröttsamma typer..

snübben Oregistrerad 2003-05-04 13:11
 

Jag håller med Revolver. Vad spelar det för roll om det låter lika så länge det är bra? Jag vill inte att D&tC ska byta stil, gillar dom som dom är! Sen är det väl ganska tufft o ”såga” dom, eller jag vet inte.

pkg Oregistrerad 2003-05-04 14:25
 

Robert: Inte nu längre.

Kal Ström Oregistrerad 2003-05-04 15:13
 

snubben, vi har inte gjort ngn jävla reklam här. det var någon som skrev att det fanns alternativ till denna recension på bland annat andthesound. och denna någon var inte vi.

andthesound Oregistrerad 2003-05-04 23:07
 

Fel, fel, fel – New Direction har du inte fattat korrekt.

D&tC CDEP rek. till 110%

Alba Ecosse Oregistrerad 2003-05-04 23:22
 

håller med recensenten om att det här inte överraskar.

De kör på med sitt ”bright eyes meets neutral milk hotel” ännu en gång och jag har redan tröttnat på deras blås och ”sorgliga” texter.

Melodierna är lite svagare den här gången med.

mingus Oregistrerad 2003-05-05 12:32
 

arg skåning:

vad menar du med att dom lurat en medlem i the citizens att recensera en skiva?

Och någon rejäl sågning var det verkligen inte.

Torka tårarna, nu!

skåning,fast knappast arg Oregistrerad 2003-05-05 12:39
 

Jag vill här med inleda denna kommentar med att understryka följande: röd tråd – konstruktiv kritik.

New Direction Ep:ns titelspår understryker inte en ny riktning! Låt mig citera ”det är en låt om en man/kvinna som har kört fast i tillvaron, utan att veta vart han/hon skall bli av, fortfarande i hopp om att någon skall komma och peka ut en ny

riktning”

I detta finns ingen innebörd av att bandet i sig skulle ha valt Ep-titel efter temat nytt sound eller nya friska vindar.

Förutom denna lite

”klumpigt”, kanske inte riktigt genomtänkta inledning så flyter recensionen ganska bra.

Men på min väg mot slutet så stöter jag på ytterligare ett irritationsmoment.

Efter att ha inlett recensionen med en obstinat vilja att kräva De Kära Medborgarna på ”nya infallsvinklar och nya idéer” så faller Kal tillbaka, snubblar över sina egna fötter så att säga.

Om allt slutligen mynnar ut i en längtan efter ”Now she sleeps…”, ”Divine” och ”I've Been Floating…” så måste nog Kal vara god att se över sin åsikt. Är det månne så att du här med har uttryckt en längtan över att höra versioner av dessa låtar åter igen?

Inledning och slutsats har därmed tagit ut varandra. Det hela resulterar i en väldigt motsägelsefull recension.

Tack för mig.

Dawn Oregistrerad 2003-05-14 17:50
 

Dawn: Jag vet att inte titeln på EP:n betyder ny riktning på det sätt jag skriver om. Den här EP:n är döpt enligt samma mall som de tidigare, efter titellåten (”Song Against Life EP” efter ”Song Against Life”, ”I've Been Floating Upstream EP” efter ”I've Been Floating Upstreams Since We Parted” och naturligtvis ”New Direction EP” efter ”New Direction”). Men ”New Direction” betyder fortfarande ny riktning. Och det är det jag skriver. Ingenting om bandets intentioner med titeln. Vad bandet skriver i sin press release är en annan sak. Och vad låten handlar om är en tredje, även om det i detta fall är bandet som berättar vad de skrivit om i press releasen.

Jag längtar inte efter nya versioner av gamla bra Citizens-låtar. Jag vill ha nya bra Citizens-låtar.

Så nej, jag snubblar inte. Jag sitter still till en ny David & the Citizens EP. Det är lite det som är problemet.

Kal Ström Oregistrerad 2003-05-14 18:09
 

D&tc är jävligt uttjatade tycker jag,de kan gott få sig en känga!

garageman Oregistrerad 2003-05-14 18:39
 

borde fått 6/10 iaf. alla låtar är bra även om det låter ganska mycket som förut. man förväntar sej faktiskt något nytt när den döps till New Direction, oavsett intentioner

palm Oregistrerad 2003-06-05 12:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig