dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Vivian Green: A Love Story
A Love Story (CD) Vivian Green
2003
Sony
4/10

Som något bättre

Lyssna

Sök efter skivan

Jag kan inte säga att den här skivan är dålig, för det tycker jag inte. Den är både ambitiös och rik på infall. Men jag gillar den definitivt inte ändå. Det låter likt någonting annat som är bättre hela tiden. Tänk om hon hade gett ut skivan för ett par, tre år sen. Då hade det varit något att komma med, nu känns det mest ”jaha”.

Vivian Green är en tjugotreåring från Philadelphia och tillhör musikaliskt den nya/retrosoulen som med inslag av jazz, blues, spoken word och gospel har ett starkt fäste där. Philadelphiaborna Jill Scott och Jazzyfatnastees är säkert ett par av hennes musikaliska influenser, i alla fall hör jag mycket som påminner om dem, både i stämmornas lite intrikata uppbyggnad och den nakna och klara sången. Men det är inte lika starkt och inte på långa vägar lika bra.

Tidigare har Vivian Green försörjt sig som sångerska i ett hyrband, alltså ett sånt band som spelar på fester och danser. Och vissts har hon en säker röst, men den är inget jag går i taket av. En ganska okarismatisk sopran, med begränsat djup. På omslaget finns utdrag ur amerikanska recensioner och där jämförs hon med en ung Toni Braxton eller Anita Baker, samt döms som bättre än Alicia Keys. Dessa tre referenser ger en vink om hur Vivian Green låter, men det är just så. Låter som. Säga vad man vill om Alicia Keys, men hon tillförde ändå något med ”Songs In A Minor”. Den här skivan lämnar inga spår alls, den följer i andras.

Melodin i ”Emotional Rollercoaster” är jag till exempel helt säker på att jag har hört i ett annat och bättre sammanhang, även om jag inte kommer på vem som har gjort den just nu. (Det kommer väl till mig sent en natt, gissar jag.) Men den hävdar Vivian att hon hittade på en gång när hon var ledsen och ute och motionssprang.

Annat som jag faktiskt vill klaga på när nu Vivian Green faktiskt är relativt duktig både på att komponera sånger och att framföra dom. Det här med att fuska i studion, det är för tråkigt. Som till exempel när samma sångstämma är uppbyggd av flera olika tagningar och sen ihoplappad på ett tjusigt sätt. Så väldigt mycket av soulen förloras på det sättet. Det fantastiska i en sångröst är minst lika mycket andningen, rytmen och flowet som att sjunga fint. Jag menar, nästan vem som helst kan klämma ur sig rena toner då och då, men långt ifrån alla kan sjunga bra. Och känns det verkligen nödvändigt att blanda in vocoderglidningar i en annars rätt wailtät miljö? Inskjutet i smyg som om hon vill fuska med vad hon kan nästan.

Det finns egentligen inga överraskningar alls på den här skivan, varken i melodier, ljudbild, tempo eller texter. Det är vackert och väl utfört, men sällan höjs mina ögonbryn eller mungipor ens lite grann.

Fifi Ström

Publicerad: 2003-04-28 00:00 / Uppdaterad: 2003-04-28 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1953

8 kommentarer

timbuktu!

dB Oregistrerad 2003-04-28 00:01
 

Jag vill tacka alla som stött mig, mina fans, min manager, föräldrar o.s.v. Först och störst.

TigerSushi Oregistrerad 2003-04-28 00:01
 

NAJJJJ!! din lilla tönt

TigerSushi Oregistrerad 2003-04-28 00:02
 

hahaha. knäckt tiger

nov Oregistrerad 2003-04-28 01:59
 

Timbuktu för fanken!!!! Vem bryr sig om den här smörjan?

Nr 21 Oregistrerad 2003-04-28 09:32
 

Timbikti kommer när vi hunnit lyssna på den, var så säkra. Men det kommer att dröja lite eftersom det strulat med utskicket från skivbolaget och vi får skivan först i dag.

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2003-04-28 10:00
 

Liberator imorron då!

Pidde Oregistrerad 2003-04-28 12:10
 

Det var ju synd det där med Timbuks CD, men om man redan Köpt den och kanske sitter å lyssnar på den just nu, så Vet man ju Redan att det är en fullständigt grym platta med en massa härliga akustiskgitarr-beats och en massa humor blandat med timbuks underbara åsikter om bl a sveriges vapenexport. bara för att ge er otåliga en liten för-recension. UNDERBAR!!!

fanniii Oregistrerad 2003-04-28 16:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig