dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Erlend Øye: Unrest
Unrest (CD) Erlend Øye
2003
Astralwerks/Source/Virgin
6/10

Tio musikaliska vykort

Lyssna

Sök efter skivan

På många sätt är ”Unrest” en fullt logisk fortsättning för Kings of Conveniences Erlend Øye. Först kom ”Versus” där artister som Ladytron, Four Tet, Røyksopp, Alfie och Andy Votel elektrifierade Kings of Conveniences akustiska pärla ”Quiet Is The New Loud” och visade hur väl deras avskalade låtar håller för en sådan behandling. Sedan har Øye själv lånat ut sin mjuka stämma till Røyksopps singelsläpp ”Poor Leno” och ”Remind Me” med lika strålande som vackert resultat.

Så att han nu tar steget fullt ut och uteslutande rör sig i den elektroniska sfären är väntat. Men även om han själv står för låtskrivandet känns det samtidigt fel att kalla ”Unrest” för ”bara” en soloskiva. Det handlar lika mycket om ett projekt där Øye under ett års tid rest omkring i USA och Europa och låtit producenter i metropoler som New York, Rom, Berlin och Uddevalla sätta tänderna i hans låtar. En ny producent och ny stad för var och en av de tio låtarna.

Med det upplägget kan man lätt tro att ”Unrest” spretar åt lika många håll som det finns producenter och även om det till viss del stämmer, det är i sammanhanget ofrånkomligt, är det ändå en förvånansvärt väl sammanhållen skiva. Naturligtvis beror det till stor del på att Øyes lätt vemodiga, trallvänliga och i grunden enkla poplåtar har en så väldigt tydlig särprägel att de klarar av att leva sitt eget liv oavsett vilken omgivning de stoppas in i. Det känns att de skulle fungera precis lika bra i ett akustiskt ”gitarr och sång”-format som i den detaljrika digitala kostym de klätts i här.

Men en nästan ännu starkare anledning är Øyes mjuka melankoliska röst som dominerar skivan från början till slut. Den kanske inte är så anmärkningsvärd i sig men när den ställs mot de vassare elektroniska bakgrunderna blir kontrasten både väldigt njutbar och spännande.

Samtidigt är det också så att de inblandade producenterna, trots att de alla satt sin egen profil på musiken, ändå på något sätt har haft samma utgångspunkt. Det finns en tydlig förkärlek till det glada 80-talet i samtliga produktioner. Inte så att soundet är daterat på något sätt, tvärtom så är produktionen glittrigt ultramodern, men överallt finns tydliga hyllningar till tidig house, techno, electro och elektronisk pop.

Att sammanfatta hur musiken på ”Unrest” låter är därför inte heller det lättaste men melodiös elektronisk technopop är nog en gångbar beskrivning. Faktum är att skivan ibland blir så enhetlig att den, med tanke på sitt upplägg, känns lite småtråkig. Det är inget fel på vare sig låtarna eller produktionen, men om man, som Øye, nu ändå gjort sig omaket att resa världen över för att få olika infallsvinklar på sin musik skulle variationen kunna ha varit större.

Vilka låtar man föredrar blir nu mest en fråga om nyanser. Men när melodierna tillåts att frontalkrocka med Jolly Musics upphackade produktion och old-schoolbeats i ”Prego Amore” eller Schneider TM får knasa till dem i bubblande vackra ”Like Gold” växer de lite extra. Samtidigt är det svårt att motstå housegunget i Morgan Geists varma ”Ghost Trains”, de blippande syntharna och handklappen i Soviets italodisco-flirt ”Sheltered Life” och Kompis mjukt dansande ”Sudden Rush”.

Och inget av det andra på ”Unrest” är, som sagt, egentligen mycket sämre men känns stöpt lite i samma form och det var väl ändå inte riktigt det som var meningen. Lite fler mer vågade produktioner hade inte skadat.

Fast enhetligheten gör också att skivan blir en, lite för välpolerad, men ändå till slut både intressant och skön samling musikaliska vykort från Erlend Øye.

David Drazdil

Publicerad: 2003-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-11 22:41

Kategori: Recension | Recension: #1838

23 kommentarer

dagens klyscha: det glada 80-talet.

pang! Oregistrerad 2003-02-18 00:02
 

Every party's got a winner and a loser / I'm jumping out of the game by being the referee.

2B Oregistrerad 2003-02-18 00:06
 

Uddevalla's taking over. Vänta bara. Frågan är bara vad Kompis gjorde där.

hedelina Oregistrerad 2003-02-18 00:08
 

Rundspark mot röd dörr

Hon fick hasch i present Oregistrerad 2003-02-18 00:55
 

Jahaja, då är det bara att vänta in att MUSIKBYRÅN gör _ännu_ ett reportage om erland och hans kings of convenience. Ett tag kunde man ju f-n inte slå på musikbyrån utan att det var en kings of convenience-special, liveupptagning eller bara en 10 minutersintervju med de sega norrmännen

arg skåning Oregistrerad 2003-02-18 01:08
 

vadå vänta in? såg du inte senaste programmet..

changes Oregistrerad 2003-02-18 01:43
 

Jag tycker det låter helt okej.. men som sagt, lite för tråkigt.. allt låter mer eller mindre som Remind Me fast en smula sämre..

Zimma Oregistrerad 2003-02-18 02:00
 

Det är inget ”omak” att resa världen över.

svennis hårfäste Oregistrerad 2003-02-18 02:19
 

jag tycker faktisk att de korta låtsnuttar som man fick höra på musikbyrån var skitdåliga

complete control Oregistrerad 2003-02-18 08:33
 

visste ni att det är självaste Jarvis cocker som gjort hans första video, den var inget vidare dock , jag blev lite besviken..

fischerspooner Oregistrerad 2003-02-18 10:46
 

Jag kan spela fiol-fiol-fiol-lej!

:läs understående med fjollig röst.

”ps. skivan blir till slut både lite skön och intressant.”

David Drazdil glömde testiklarna hos damfrisören.

Johan M Oregistrerad 2003-02-18 11:01
 

Va?

bastesson Oregistrerad 2003-02-18 11:21
 

Erlend är snygg.

nils Oregistrerad 2003-02-18 11:36
 

Alltså, de senaste dagarna har ni recenserat så tråkiga och fruktansvärt pinsamma band att jag nästan funderar på att ta ett sabbatsår från dagensskiva.com.

Käckschoklad Oregistrerad 2003-02-18 12:23
 

VA?! Har jarvis gjort hans första video!?

Debuten som regissör alltså. Dom har ju en sak gemensamt -glasögonen.

Gustaf Oregistrerad 2003-02-18 13:24
 

Varje gang jag laser ”Quiet Is The New Loud” maste jag springa hem och lyssna pa The Stooges i en kvart och skatta oavbrutet at den dar Norgeduon.

Albert Oregistrerad 2003-02-18 14:05
 

jarvis gjorde väl en tindersticksvideo i mitten av nittiotalet, så det här är knappast hans video-debut.

peter Oregistrerad 2003-02-18 17:30
 

ta och kamma dig, drazdil! och snyt dig samtidigt..

snübben Oregistrerad 2003-02-18 18:01
 

Björn Torske.

Björn Torske. Oregistrerad 2003-02-18 22:04
 

Ep’s Trailer Park har releasefest för nya skivan L’espirit d’escalier.

Springfield sköter skivspelarna.

Onsdag 19 februari på klubben Rabbit Fighter.

Mosebacke

20-01

Kom gärna!!!

Med vänlig hälsning

Marie & Jimmy

http://www.epstrailerpark.com

http://www.futurelegends.net/rabbitfighter/index.html

http://walk.to/springfield

Dave Oregistrerad 2003-02-18 22:10
 

fick inte ljudet att fungera just nu.. grrr.. men killen ser ju ut som Harry Potter!

Madhelen Oregistrerad 2003-02-18 22:20
 

Jarvis har gjort videon till ”On” av Aphex Twin också.

Musikbyrån är tråkigt som sjutton.

Johan Oregistrerad 2003-02-19 17:11
 

[...] In A Storm befinner sig.I Crying For Hollywood och Sing Me A Song blir han en tvillingsjäl till Erlend Øye mer än bara utseendemässigt, On Your Owns electropop letar efter topplistorna medan melankoliska [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig