dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Muse: Hullabaloo
Hullabaloo (CD) Muse
2002
Taste Media/Playground
5/10

Låt hjärtat vara med

Lyssna

Sök efter skivan

Jag gillar verkligen Muse. Första skivan är lysande. Den andra riktigt bra. Men spelningen på Arvikafestivalen i år fick mig att rysa även av obehag. Matthew Bellamys ego verkar vara på väg att växa ur det svarta spretiga håret. Han använde alla clichéaktiga rockposer som finns och spelade instrumentalist-gud bakom både gitarr och piano. Jag har inte sett något liknande sedan jag såg Yngwie Malmsteen på Göta Lejon i Stockholm nån gång på åttiotalets mitt.

Men detta, och de glitterfyllda jätteballongerna till trots – jag tycker fortfarande att det är väldigt behagligt att lyssna på Muse. Särskilt i deras mer poppiga stunder. Jag har också gillat drivet och de hårda gitarrerna, men i takt med att de blir allt mer inriktade på skalövningar tröttnar jag.

”Hullabaloo” är en dubbel-CD. Den ena med tio låtar som varit utfyllnad på singlar tidigare, den andra en live-upptagning från Paris, inspelad i oktober förra året.

Mest spännande är givetvis b-sidorna. Här ryms alltså låtar som inte kom med på de två tidigare albumen. Några riktigt bra, och andra som kanske inte borde kommit med den här gången heller. Jag älskar ”Hyper chondriac music” som skulle platsat på Radioheads ”OK Computer”. En vackert flytande låt med akustisk gitarr i botten tillsammans med ett ensamt piano som upprepar en slinga. Ibland flyger en elgitarr förbi. Ovanpå detta Matthew Bellamys röst som är – ni har läst det förut – spöklikt nära Thom Yorkes. Tänk ”Exit music (for a film)”. Denna låt i sig kan motivera ett inköp.

”The Gallery” är en snygg instrumental sak. Piano, ett trasigt oljud ovanpå trummorna och en fantastiskt snygg melodi. Andra låtar att njuta av är poppiga ”Shrinking universe”, lugnare ”Recess” och medryckande ”Map of your head”.

Men hemska saker som ”Yes please”, som börjar bra men sedan mynnar ut i en olidlig orgie i diaboliskt tråkiga turer upp och ner för skalor på gitarr och bas, drar ned betyget rejält. Då blir de tre herrarna i Muse en trio ruskigt duktiga musiker som gör musik för att imponera, snarare än att förmedla något. Allt annat än kul.

Live-CD:n är inte omistlig. Laddade låtar som ”Showbiz”, ”Space dementia” och ”Muscle museum” låter förstås bra, men är man inte ruskigt intresserad av just live-inspelningar kan nog denna kvitta.

Som helhet är ”Hullabaloo” inte ett måste, annat än för inbitna fans. Det är det mest påfrestande jag lyssnat igenom med det här bandet hittills. Precis som själsfränderna i The Cooper Temple Clause blandar Muse genialitet med trams tämligen friskt. Jag tycker bättre om det på ”Showbiz” och ”Origin of symmetry”. Där är de bästa låtarna, det geniala, i klar majoritet. Här väger det mer jämnt. Lika dåligt som bra.

Muse är 2000-talets Queen har någon sagt. Det stämmer ganska bra. De går hur som helst i täten i utvecklingen av den moderna symfonirocken. Men de balanserar på gränsen mellan att vara suveräna på att göra ångestframkallande ledmotiv till full galenskap och att bara vara ett patetiskt musik-för-musiker-band. Hoppas de håller sig på rätt sida denna gräns.

Jag föredrar låtarna Matthew Bellamy gör med hjärtat, för de låtar han använt hjärnan till är ruskigt tråkiga.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-08-08 00:00 / Uppdaterad: 2002-08-08 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1566

20 kommentarer

jaaaaaa!”!!!

jag är först!

johannes Oregistrerad 2002-08-08 00:41
 

jag vet inte men varför tänker jag radiohead när jag hör muse?

mikko v Oregistrerad 2002-08-08 01:26
 

Låt er inte luras att köpa deras plattor bara för att de kanske liknar radiohead mellan varven. Muse är inget annat än ytterligare en dålig kopia.

opium Oregistrerad 2002-08-08 11:10
 

Radiohead? RADIOHEAD? Måste alla nämna Radiohead i varenda recension. MUSE är ju 150 gånger tyngre än radio head och vad är det egentligen som liknar radiohead så fruktansvärt mycket att de är värda att nämna hela tiden?

Sur Oregistrerad 2002-08-08 14:19
 

Mathew Bellamys röst är lik Thom Yorkes!

Plopp Oregistrerad 2002-08-08 14:41
 

Muse är ju inte alls lika Radiohead.

slå mig Oregistrerad 2002-08-08 14:48
 

Muse är jävligt bra(har alla skivor) anldeningen till att alla liknar dem med radiohead är sångarna matthew och thom. muses första skiva är mkt popigare än den andra, detta gör att de låter så som radiohead skulle kunna ha låtit om de inte börjat med baklängessimmande 3danimerade bläckfiskar.

muse är både bättre och tyngre, trots att jag gillar radiohead

ängel Oregistrerad 2002-08-08 15:50
 

Muse är pinsamma.

Radiohead är 90-talets bästa band.

Känns onödigt att säga mer.

fg Oregistrerad 2002-08-08 16:48
 

Muse är inte bättre än Radiohead.

slå mig Oregistrerad 2002-08-08 17:10
 

radiohead är bäst. muse bara gapar.

krattvärk Oregistrerad 2002-08-08 19:17
 

Mm, håller med. Muse är ett onödigt band.

Anders Oregistrerad 2002-08-08 21:47
 

sluta tjata om radiohead. så himla tröttsamt. även om rösterna låter lika.

armitage Oregistrerad 2002-08-08 23:58
 

Bra rec.

Personligen tycker jag mer om Muse, deras skivor är lite lättare att uppskatta, inte lika svår som Radiheads. OK Computer innehåller några lungnare låtar som är fantastiska.

jonasso Oregistrerad 2002-08-11 21:55
 

Musik ska inte jämföras med annan. Musiken jag skriver kommer från mig inifrån mig, mina känslor. Sen att någon annan med kanske liknande sätt att utrycka sig på gjort något som liknar det jag fått ur mig är inte fel.

Kerberos Oregistrerad 2002-08-16 09:47
 

Jag förstår inte tramset om Radiohead. Däremot låter vissa låtar som Rage against the machine. Bortsett från Matthew´s sångröst då. Tänk låtarna instrumentalt.

Jens Oregistrerad 2002-08-18 18:34
 

IDIOT!!! VAD FAN ÄR DET FÖR FEL PÅ ATT VISA ATT MAN KAN LIRA!? Skitresencenter överallt. Hyllar taffliga ”äkta” white stripes o liknande, dissar alla ”onanister”. Usch.

Chris Oregistrerad 2003-09-12 12:30
 

Chris: Ge fan i att kalla människor du inte vet ett skit om för idiot om du vill bli tagen på allvar. Det hade varit trevligt att diskutera känsla versus musikalisk perfektion med dig, men jag tror inte det kommer ge något.

Fredrik Welander Oregistrerad 2003-09-13 11:22
 

Du har rätt Jens, Muse låter väldigt lika RATM, har dessutom läst att en av Matt Bellamys största influenser är Tom Morello! Och tekniken bakom basljudet (2 st – en ren och en distad) på åtminstone Origin of symmetry kommer direkt från Rage.

Till Chris – håller fullständigt med dig. Jag är innerligt trött på hyllandet av omusikaliska skithuven som inte kan spela. Att White stripes tjänar en enda krona på sitt musicerande är ett hån mot mänskligheten! Sluta genast att köpa deras skitplattor!!

Gamen Oregistrerad 2004-06-02 15:33
 

Muse är bäst helt enkelt, och ja jag håller med bl.a "sur". Muse är inte alls lika Radiohead, Dom är så mycket bättre! Finns många band som är lika varann, men det är skillnad på musik och musik. Muse är gudomliga! helt fantelitastiska! Aldrig hört något bättre och tror aldrig jag kommer höra något bättre heller, Muse slår allt, nog sagt!

Hysteria_Music Oregistrerad 2004-06-30 23:55
 

är man det minsta musikalisk så hör man direkt att muse är asbra. jag menar, gitarrerna, basen, trummorna, hans röst. allt är skitbra! till skillnad från t.ex madonna, britney spears och dom där som är kända mest på grund av deras utseende. Muse är bra. den som säger annat är fullständigt galen.

Medlem 2004-08-05 22:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig