dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Wannadies: Before & After
Before & After (CD) The Wannadies
2002
Int Records/National
7/10

Tillbaks på ruta ett

Lyssna

Sök efter skivan

Efter att ha lämnat storbolaget bakom sig har The Wannadies tagit saken i egna händer och ger ut albumet ”Before & After” på egna etiketten Int Records (går fint att läsa på norrländska). För att slippa jobba med trista saker som distribution och promotion samarbetar man med bland andra nystartade skivbolaget National som ger ut skivan på licens i Sverige.

Det märks att The Wannadies tröttnat på att ha tråkigt.

”Before & After” är en förbannat lycklig skiva. Den spritter och ler. Flinar och hoppar. Ibland kan den inte sitta still, den vill springa runt och skrika: ”titta på mig, här är jag och jag mår så bra”. Ibland blir den mer fundersam, men aldrig så att det blir motsatsen till lyckligt.

Genomgående är att musiken är tudelad. Den gladaste låten på hela skivan finns på ”Before”. Det är den samtidigt argaste. ”Piss on You”. En perfekt popsång som inte vinner på knock out i stil med tidigare singel hits som ”Hit” och ”Shorty”. Istället smyger den på sakta men säkert. Efter några dagar med den kommer jag på mig själv med att titt som tätt sitta och vissla och glatt nynna: ”I piss on you / Piss on you / I piss on you / Piss on you / I know I do / Piss on you”.

Barnsligt, enkelt och glatt.

På ”After” upplever jag motsatsen i ”Happy”. Texten är både glad och ledsen, musiken är fundersamt melankolisk. Den börjar ganska dystert med bas och programmerade trummor. Nästan lite triphop. Sen kommer den akustiska gitarren och sprider lite ljus. Pär sjunger med klagande stämma: ”I’m happy / I won’t change a thing / I’m happy” och Christina fyller i med vän stämma i bakgrunden. Ett vacker melodikasolo. Trots att det kanske inte var meningen blir jag glad.

Min version av skivan är uppdelad i två halvor även rent fysiskt. Jag vet inte om den kommer att säljas så i butik, men om det händer applåderar jag det.

”Before & After” är en skiva som känns som en varm lat sommardag. Solen skiner. Humöret kanske svänger lite emellanåt. Det mest går som i slow motion. Du minns något, men det gör inte ont längre. Livet känns enkelt, världen är vacker. Det dystra minnet är lagt på hyllan, passerat. Du har gått vidare och det får ett nostalgisk trivsamt skimmer runt sig.

Wannadies har gjort en vacker popskiva som inte skäms för att vara både lycklig och söt. Kanske inte den mest direkta samling melodier bandet släppt ifrån sig genom åren, men det överlägset mest personliga och avslappnade.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-04-26 00:00 / Uppdaterad: 2002-04-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1421

8 kommentarer

Väl skriven recension även fast jag inte har hört skivan än. Jag har i alla fall kommit fram till en sak: Jag måste ha den! även fast jag inte tror att den kan mäta sig med tidigare skivor som är väldigt svåra att toppa.

Kalle Oregistrerad 2002-04-26 00:06
 

Tycker också Patriks recension var välskriven. Om han har fångats skivans egentliga nerv och känslorna han förmedlar av skivan med sin text – ja, då blir t.o.m. jag nyfiken, jag som varit skeptisk till dem ända sen deras tråkiga spelning på Roskilde 2000 (i och för sig..hur lätt är det att spela gladpop sista dagen av en sån tragisk festival)

Wayne Kramer Oregistrerad 2002-04-26 00:15
 

Var är ambitionen att bli det där ouppnåeliga?

Mera krautrock!!!! Oregistrerad 2002-04-26 00:27
 

Jag förstår inte det där med två fysiska halvor.

Kennet Oregistrerad 2002-04-26 02:00
 

Två seperata skivor.

_ Oregistrerad 2002-04-26 07:48
 

De 6 första låtarna har högre tempo, lite gladare eller vad man ska säga… De sex sista låtarna är lugnare låtar.

Daniel Oregistrerad 2002-04-26 11:20
 

jag tycker också att recensionen var jättebra men eftersom jag älskar wannadies så är jag kanske lite partisk men jag tycker ändå att recensionen ger en förevisning om hur skivan låter och den verkar bra

maria Oregistrerad 2002-04-26 20:08
 

har ju aldrig lyssnat på wannadies. Men blev så sugen på den efter att ha läst resencionen så jag var tyungen att fixa fram den, och nu är jag helt såld på skivan! så nu är det väll bara för mig att köpa dom gamla skivorna oxå och se om man gillar dom med :)

tobbe Oregistrerad 2002-04-27 13:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig