dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: I'm a Good Woman vol. 3
I'm a Good Woman vol. 3 (CD) Samling
2002
Harmless/Goldhead
7/10

Goda kvinnor

Lyssna

Sök efter skivan

Detta är den tredje samlingen i serien om goda kvinnor som sjunger funk. Den här gången är temat kärlek. Fysisk kärlek, destruktiv kärlek, romantisk kärlek eller ett vasst konstaterande att kärlek stinker.

Låtarna är från sent sextiotal till sent sjuttiotal och spänner över en hoper stilar. På ena kanten den hårt hållna (men ack så kraftfulla) Marva Whitney som sjöng med James Browns funkmaskineri och här är representerad med en liveversion av ”Respect” från 1969. På andra kanten hämningslösa Betty Davis som var en egensinnig, helt självständig funkdiva och låter som hon ormar omkring när hon kväker ur sig funken i ”Shoo-B-Doop And Cop Him”. Och så ett brett spektrum dem emellan. Från New Orleans, Motown, L.A. Men alla är afroamerikanska kvinnor med fantastiska röster.

Själv är jag mycket svag för den senare tidsepoken, dvs det sena 70-talets jazz- och discofunk, som här med The Pointer Sisters ”How Long (Betcha' Got A Chick On The Side)” och Patrice Rushens grymt grooviga ”The Hump”. Samt Chaka Khans ”Some Love” från hennes första soloplatta med slickt discofunksound, helt i 1979s tidsanda.

En samling ska ju i bästa fall leda till att man söker sig vidare och har man tur finns mer skrivet än bara uppgifter om artist, inspelningsår och skivbolag. I detta cd-konvolut berättas små historier om artisternas bakgrund, inspelningen i fråga och i de flesta fall kommenteras låttexten och framförandet. James Maycock står som författare och får plus i kanten av mig för sin personliga ton och sitt feministiska anslag.

Tyvärr har jag inte hört de tidigare samlingarna, så jag vet inte om de har börjat rucka på någon kvalitetsnorm. Men jag är faktiskt inte så imponerad som jag trodde att jag skulle vara. Låtmaterialet är inte genomgående toppen och ljudkvaliteten är inte särskilt jämn (direkt förkastlig i ”Chain om my thing” med Denise Keeble). Lite mer hade jag väntat mig, även av en samling med rara gamla låtar.

Men som idé är ju förstås plattan ett mästerstycke. Och åtminstone en person kommer, via de första ”good woman”-samlingarna, att söka vidare i funkuniversum. Jag.

Fifi Ström

Publicerad: 2002-04-18 00:00 / Uppdaterad: 2002-04-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1409

6 kommentarer

Im a (benny) goodman!

Mera krautrock!!!! Oregistrerad 2002-04-18 01:53
 

Cool Fifi!

Jag hänger på och söker vidare jag också, i detta funkuniversum som är så ofantligt stort.

Ola fixar Oregistrerad 2002-04-18 09:12
 

Jag föll direkt för skivan och var inne på Bengans sida och sökte skivan. Den fanns inte och nu är jag jättebesviken. Snälla, ge mig klara besked om var jag kan hitta den!

Förvirrad Oregistrerad 2002-04-18 13:31
 

ursäkta att jag sabbade layouten förresten.

martscape Oregistrerad 2002-04-18 13:59
 

Det är lugnt, Martscape. Jag tog mig friheten att ändå plocka bort din länk så att sidan visas som den ska.

Vi jobbar med att fixa till länk-funktionen för att undvika liknande problem framöver.

Om någon undrar så tipsade Martscape om att samtliga ”I'm a Good Woman”-samlingar finns på CDON.

David Drazdil Oregistrerad 2002-04-18 14:31
 

Om ni diggar Im a good woman så ska ni definitivt köpa Sister Funk samlingen på BBE

Mannen Oregistrerad 2002-04-20 10:06
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig