dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Moneybrother: Thunder in My Heart EP
Thunder in My Heart EP (CDEP) Moneybrother
2002
StarEP/Startracks
7/10

Inte som musiken i mitt huvud

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har sparat på en mening sedan i somras. Jag hade tänkt använda den som start på en eventuell intervju med Anders Wendin som är Moneybrother. Meningen går ungefär så här: ”Det låter ju inte alls som Monster”. Mer påstående än fråga kanske. Jag kommer inte att använda den meningen.

Moneybrother låter faktiskt lite som en fortsättning på Monster. Jag har försökt komma runt att skriva det, men gav upp. Det finns inget skäl att dölja. Och arvet utgör en god bas som grund för en lättförståelig analys av det nya.

Likheterna ligger så klart främst i att det är Anders som sjunger. Han låter som ingen annan. Att hans röst var karaktäriserande för Monster går inte att komma ifrån. Att Viktor och Gustav agerar blåssektion och körsångare även här förstärker så klart bandet bakåt. En stor skillnad ligger i Anders användande av den egna rösten. Falsettsången är det främsta kännetecknet här. Ibland går han ner till sitt gamla tonläge och låter rösten spricka av desperation och saknad.

Mest av allt låter Moneybrother helt nytt och det är mycket tack vare de nya medmusikanterna, kompisarna och inspiratörerna: Patrick på bas, Indiana på orgel, Henrik på trummor och Existensminimum på slagverk (och nu gissar jag: elektroniska infall). Tillsammans fyller de ut ljudbilden med helt andra saker än de gamla vännerna i Monster. Det är mer pop. Mer elektronik. Lite finurligare. Lite modernare.

Där Monster lutade sig mot ett punkarv och brittisk ska, strävar Moneybrother framåt. Allt det där finns kvar i bakgrunden, men är inte längre lika framträdande och blir aldrig ett skyddsnät att falla tillbaka på när inget annat fungerar. Här finns istället en rejäl dos soul och upptäckarglädje som verkligen gör mig på gott humör.

Det är små saker som en inledande trummaskinsknackning och ett par congas någonstans i bakgrunden i ”Surrender, Reminiscing (I'm Still Waiting You)”. En fläskig elektrobas och högt pitchad synthslinga i ”It Might As Well Be Winter All Year Long”. En retfull orgel och vad som måste vara ett handklapp långt bak i ljudbilden i ”The Pressure”. Ett körarrangemang jag haft i huvudet sen i somras i ”Thunder in My Heart”.

Där snubblar jag över det som är min enda egentliga invändning mot den här EP:n. Jag har hört alla låtarna förut och blir inte riktigt så överrumplad och överraskad som jag vill bli av ny musik. Det blir istället som ett möte med gamla kompisar.

Trots att jag bara sett bandet två gånger har flera av låtarna bitit sig fast i min hjärna. Där har de spelats om och om igen. Så när jag nu får höra låtarna i andra versioner än de jag spelat för mig själv. Ja, då känns det lite konstigt och ovant till en början.

Det kan nog gå över om ett tag.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-02-19 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 15:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1305

13 kommentarer

http://www.mc.hik.se/demowebben/lyssna.php3

pete Oregistrerad 2002-02-19 09:15
 

Trots att jag ännu inte hört ”thunder in my heart”

så blir jag lite tvär när något anders gör inte får högsta

betyg. Det är dumt det vet jag, men den bootleg jag

har från tantogården i somras känns inuti så där förbannat

mycket att det enda som egentligen kan vara dåligt med

”Thunder in my heart” är att det är en ep och inte ett album.

luv.

Johan Oregistrerad 2002-02-19 09:51
 

jag såg Moneybrother i demotältet i Hultsfred i somras, och jag måste bara säga att det var en av de bästa spelningarna på festivalen. Tack för mig…

busbengan Oregistrerad 2002-02-19 15:13
 

Jag håller med, det var så att jag något generad

fällde tårar.

Johan igen Oregistrerad 2002-02-19 17:26
 

Jag tyckte att Moneybrothers spelning på Hultsfredsfestivalen var den överlägset bästa konserten på hela festivalen (se min recension av konserten). Kanske är det den som spelat mig ett spratt och skjutit mina förväntningar på den här recensionen i höjden. Ta inte så stor notis om siffran. Koncentrera er på orden. Det här är en mycket bra EP och mina invändningar mot den är som sagt få.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2002-02-19 20:09
 

Kan inte annat än att hålla med föregående insändare.. Moneybrother på demoscenen i Hultsfred var helt överväldigande och allmänt fetbra. Har väntat på releasedatum väldigt länge nu och det är idag, så jag måste nog rusa till skivaffären nu då..

jonas Oregistrerad 2002-02-25 11:07
 

Håller med min kompis Johan. Bootlegen från tanto spelades ständigt i min cd-spelare i somras, nu ligger den på min dator och mitt judkort är paj. Jag måste springa och köpa ep:n genast. Demoversionen av Golden Lonely känndes dock lite tom. Men jag hoppas på kärlek.

Oscar Oregistrerad 2002-02-25 19:38
 

Nån som är sugen på att dela med sig av Tanto-spelningen.

Nicko Oregistrerad 2002-03-03 14:55
 

Oooh Oscar, visst ar det fint att vi tycker likadant…. Nicko: skulle sakert ga att losa. typ maila mig pa johan@skawars.nu sa kan vi nog losa det nar jag kommer till sverige i borjan av april. luv.

Johan (igen) Oregistrerad 2002-03-05 16:15
 

Var kan jag få tag på bootlegen från tantogården? Någon som har den i mp3-format?

Dempa Oregistrerad 2003-04-01 16:42
 

Jaha ja, den här upptäckte man typ ett år försent. Ser fram emot cd:n, även om Reconsider me inte är den bästa låt jag hört. Hoppas det blir mer soul och mindre Springsteen.

perss0n Oregistrerad 2003-04-18 21:28
 

Hoppas det blir mer Springsteen och oförändrat med soul.

Ralph Oregistrerad 2003-04-30 21:35
 

är inte moneybrother nordens mest pretentiösa musiker, ej inräknat metalnorrmänen?

saala Oregistrerad 2004-09-16 19:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig