dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lee
Jamaican E.T. (CD) Lee "Scratch" Perry
2002
Sanctuary Records/Trojan/Border
7/10

Lee reser sig från ljugarbänken

Lyssna

Sök efter skivan

Lee ”Scratch” Perry behöver väl knappast någon presentation längre. Med allt större regelbundenhet har denna legend besökt Sverige. Besöket på Hultsfredsfestivalen år 2000 gjorde intryck på mer än en som tidigare bara hört hans namn. En galen dubtrollkarl som studsade runt på Pampasscenen och predikade kärlek (må vara efter en väl tilltagen försening).

Nya albumet ”Jamaican E.T.” är som en present till alla som tog farbor Lee till sitt hjärta under förrförra sommaren.

Det är ett förhållandevis lätt album där Scratch dragit ner på de knasigaste ljudutflykterna till förmån för en solid reggaebas. Låtstrukturerna är enkla att följa och det gungar på riktigt trevligt. Mycket bas och trumma precis som det ska vara. Sköna baktakstgitarrer och reggaekeyboards. Sommaren är redan här trots decimeterdjup snö på bakgården.

Främsta dubvapnet denna gång är herr Perrys egen röst. Han har valt att jobba med en teknik som han kallar för ”panning”. I korthet går det ut på att man ofta hör tre röster samtidigt som för fram helt olika budskap. En till vänster, en till höger och en i mitten. Alla tre ur Lees strupe. Till en början är det lite förvirrande, men efter ett tag lyckas hjärnan reda ut härvan och finner sig till rätta.

De klassiskt arrangerade kvinnokörerna à la I-Threes hjälper till att skapa minnesvärda harmonier och refränger. De visar att gubben fortfarande kan.

Även om Lee ”Scratch” Perry inte förändrar världen längre hindrar det inte att han fortfarande kan prestera njutbar musik. Den här gången tröttnar jag aldrig på att lyssna på skivan (som jag gjorde när jag lyssnade på föregående och betydligt mer ojämna ”On the Wire”).

Den här gången njuter jag hela vägen.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-01-29 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-29 20:47

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1280

3 kommentarer

bara att ta sig ut i snömodden och handla då

jimmy Oregistrerad 2002-01-29 01:56
 

spelningen på hultsfred var jävlar i mig det sämsta jag sett av honom, och total e rätt värdelös spelning totalt, helt klass med ziggy marley på roskilde samma år.(? eller 2001?)

hsh, han var bra, nu e han bara cp skadad som gjort en massa bra, tex, lyssna max romeo – war in a babylon, då var han vass, nu helt kass.

OCke Oregistrerad 2002-01-31 20:09
 

Jag har hört att Lee Scratch Perry är tokig. Stämmer det?

Klas Oregistrerad 2002-02-01 05:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig