dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Johan Johansson: Sånger ur trähatten 1982-2000
Sånger ur trähatten 1982-2000 (CD) Johan Johansson
2001
Birdnest
8/10

In i den ändlösa glädjen

Lyssna

Sök efter skivan

Johan Johansson är samlad på en dubbel-cd med 38 låtar. En imponerande samling som spänner sig från 1982 och framåt. KSMB har samlats tidigare, varför det är låtar med Strindbergs, John Lenin och Johansson solo som står i fokus den här gången.

Johan Johansson är en centralfigur i svenskt musikliv. Förutom att han varit med i några av de mest betydande banden från den ursprungliga punk-eran, har han hjälpt fram andra artister. Stefan Sundström och Lars Winnerbäck har Johan Johansson att tacka för mycket. Dessa har fått större genomslag som artister än Johan Johansson själv.

Därför är det extra skönt att det är Johan Johansson som själv är i fokus den här gången. Samlingen är gedigen och innehåller mycket läsvärd information om hur låtarna kom till. En rad sköna berättelser med både humor och allvar, från en man med bra blick för vad som händer i samhället.

Som låtskrivare är Johan Johansson en man med fler ansikten. Det väl kända är hans punk- och rockbakgrund. Han gör raka, enkla och direkta låtar som lyft både KSMB, Strindbergs och John Lenin. De kanske inte alltid känns dagsfräscha i produktionen, men får i alla fall mig att inse att jag missade något när jag bara lyssnade på Ebba Grön som liten.

Men han har också gjort ett gäng sköna låtar i gränslandet progg/country/visa/rock under den senare delen av karriären. Dessa låtar har dock inte nått lika långt som låtar med exempelvis Sundström och Winnerbäck. Synd, eftersom låtar som ”Världens bästa dåliga exempel”, ”Josef och Maria” och ”Tango i pampars land” är fullständigt fantastiska både i text och musik. Klockrena texter i direkta låtar. Något att upptäcka för många.

Som textförfattare förtjänar Johan Johansson också mer uppmärksamhet. Under hela karriären har han uppmärksammat orättvisor, stora och små funderingar och attityder i en allt kallare värld. Med flyt i språket lyckas han ofta få till formuleringar som är både vackra, roliga och ibland ren konst. Som i följande tango om trafiksituationen i Stockholm:

”Jag har en liten liten son som heter Frasse
Han har en liten liten spade i sin hand
Jag har en mycket större, mycket tyngre kasse
Ifrån affären där vi varit jag och han

Men den här stan den är ju bara gjord för bilar
Och dom tutar och dom ilar
Och dom tränger sig förbi
Så ska vi hem då får vi springa som små tettingar
För platta föredettingar det vill vi inte bli

Och om ett tag när lille Frasse lärt sig prata
Då får vi höra vad vår människosyn fått fram
För han vet inte något om Rio de la Plata
Men om hur det är att vara barn i pampars land”
- Tango i pampars land

Det finns flera texter som fastnar i mitt huvud och för varje ny genomlyssning slås jag av hans förmåga att göra snygga formuleringar och ordvändningar. Som alltid känns genuina. Som om de kommer direkt från hjärtat.

Det finns flera anledningar att köpa den här samlingen. Den är ett dokument över ett land och en tid. Den innehåller bra musik och fantastiska texter.

Johan Johansson är så mycket mer än den välklädde(?) mannen vid Stefan Sundströms sida. Han är en motor i svenskt musikliv och en skildrare av svensk samtid som förtjänar långt mycket mer uppmärksamhet. Den här samlingen är en utmärkt ingång i hans lilla svarta värld för den oinvigde. Dessutom med en human prislapp.

Det finns 38 skäl till att köpa ”Sånger ur trähatten 1982-2000”. En av de bästa samlingar jag hört på länge. Köp inte Smokie till mamma i julklapp. Köp Johan Johansson istället.

In i den ändlösa glädjen.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-11-27 00:00 / Uppdaterad: 2001-11-27 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1188

16 kommentarer

Vad otroligt befriande underbart att läsa en bra recension av en förmodligen skitbra platta (har inte hört den än, men har hört de flesta låtarna redan…) såhär morgonkvisten när man glömt bort sin nattsömn. Mer sånt här, redaktionen! :))

Johan H Oregistrerad 2001-11-27 04:19
 

Skulle aldrig falla mej in att köpa en skiva där konvolutet pryds av en medelålders man iklädd Che Guevara-tröja. Aldrig.

mårten Oregistrerad 2001-11-27 13:24
 

En fullständigt lysande platta är det! Johansson regerar verkligen, och här smäller han gång på gång adepterna Sundström och Winnerbäck på fingrarna när det gäller att skriva sånger.

Vad Mårten beträffar skulle jag hellre plastikoperera mig till Che Guevara än att döpa min son till ett namn som man vanligtvis ger till sura gäss.

Lars Guevara Oregistrerad 2001-11-27 14:23
 

medelålders man iklädd Che Guevara-tröja??????¨

Mårten ärligt talatat hur gammal tror du han e på den bilden från 80-talen?

i medelåldern?… stackare

100ULF Oregistrerad 2001-11-27 15:00
 

Om inte jag misstar mej alldeles så är bilden på Johan inte från 80-talet utan sprillans nytagen, vilket betyder en förtiårig Johansson. Och även om jag själv är fanatisk johanssonit sedan tonåren så tycker jag oxå att det är lite småfånigt med Che-tröjan. Jesus eller Lenny Bruce eller nåt hade passat plattans innehåll bättre…

Mikael Parkvall Oregistrerad 2001-11-27 16:04
 

Mårten: Men en 20- åring i Che- tröja går väl an? ;)

Vill du inte ha skivan så är det ju bara att inte köpa den. Svårare än så är det faktist inte.

Själv skulle det aldrig falla mig in att köpa en skiva där konvolutet pryds av en ung kvinna med siliconbröst….

Tobbe Guevara Oregistrerad 2001-11-27 16:06
 

johan johansson är kungen. oavsett vilken tröja han har på sig. capiche?

marcus Oregistrerad 2001-11-27 17:05
 

Vem fan e Johan Johansson??

En som undrar?? Oregistrerad 2001-11-27 18:18
 

Utan Johansson hade musiksverige varit bra mycket mer slätstruket och trist. Härligt med en människa som kan den sällsynta konsten att kombinera talang med integritet.

Frågan är snarare: vem fan är Che Guevara?

En som vet Oregistrerad 2001-11-27 19:48
 

Måste man vara av en viss ålder för att få bära en politisk t-shirt? Störtlöjligt. Dessutom är chansen större att han vet mer om ämnet än diverse fjortisar som ser det som en modegrej.

Kalle Oregistrerad 2001-11-27 23:14
 

”Men den här stan den är ju bara gjord för bilar

Och dom tutar och dom ilar”

*Stön* Rösta på miljöpartiet

GJ Oregistrerad 2001-11-28 00:03
 

Vilken T-shirt får man bära om man är 42… Smokie, eller?

Muppi Oregistrerad 2001-11-30 09:39
 

I övermorgon är det då dags att se Johan Johansson live igen. Birdnestkalaset har turnépremiär i Göteborg.

Johan H Oregistrerad 2002-10-24 13:04
 

Skulle ni inte kunna recensera en av dom bästa svenska plattorna som gjorts? nämligen Johan Johansson…och hans lilla svarta värld.

John Holmes Oregistrerad 2004-08-14 17:22
 

Ja där Gunde Svan byter jobb men John Holmes

Wille med Gitarren Oregistrerad 2009-10-17 21:25
 

Bra platta! Han har engagerat sig i same frågan vilket ger några plussepoäng??

erimos Oregistrerad 2009-10-18 11:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig