dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Thousand Dollar Playboys: Stay!
Stay! (CD) The Thousand Dollar Playboys
2001
Massproduktion/MNW
8/10

En av årets skönaste svenska skivor

Lyssna

Sök efter skivan

När Lars Bygdén och kompani släppte den självbetitlade debuten för ett par år sedan hade de redan ett gott rykte som liveband. Albumet var i mångt och mycket en uppvisning i skönt, countrybottnat rocksväng och hade höjdpunkter som ”You Don't Know Me” och ”Preacher”.

Den här gången är trucker-kepsen av. Skäggen är trimmade och countryn har blandats upp med ett blås som doftar soul. Albumet som helhet är djupt rotad i hög kvalitet och känsla, något som så ofta är kännetecknande för band från Sveriges norra delar.

”Stay!” inleds med ”Lonesome Town”, som Steve Earle gärna hade gjort. En småstadshistoria som förmedlar samma känsla som bland andra Per Persson, han med Packet, är en mästare på. ”Lay You Down” följer upp med ett blås som lyfter låten upp mot högre höjder, där blues, soul och gospel möts. Här presterar The Thousand Dollar Playboys ett sväng som jag knappast trodde gick att finna hos ett gäng killar från norr. Ett sväng som Sweet Chariots nästan uppnådde för ett tag sedan.

”It's a Very Special Christmas” följer. En sentimental country-ballad, med blödande steel-guitar och alla andra tillbehör. Vanligtvis helt vedervärdig, men när Lars Bygdén sjunger om hjärta och smärta på ett sätt som ekar ändå bort till Nashville, kan jag inte låta bli att köpa det.

”It's a very special christmas
I don't know what I should say
When ma and pa they say they missed us
They don't know you went away
And I can't stand to face the truth
I can't stand to face myself
And the bottles are all empty
On this grey December day”.

På totalt elva låtar lägger The Thousand Dollar Playboys fram en imponerande helhet av musik, traditioner och toksväng. På samma sätt som The Royal Beat Conspiracy hittar Lars Bygdén och kompani inspiration i historien, blandar och ger, och skapar sin egen sköna profil. Här blandas som sagt country, rock och soul. Men även mexikanska rytmer och western-teman letar sig in på detta imponerande album.

Jag gillar det här bandets utveckling. Niklas Frisk utmanas på allvar av Lars Bygdén, som tillsammans med The Thousand Dollar Playboys gjort en av årets skönaste svenska skivor.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-10-09 00:00 / Uppdaterad: 2001-10-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1114

3 kommentarer

…där ”stay”. vacker låt!

jag gillar också den... Oregistrerad 2001-10-09 12:39
 

håller helt å fullt med, köp skivan, den är underbar!

anna Oregistrerad 2001-10-18 10:43
 

Otroligt bra sväng, absolut en av 2001 års bästa svenska skivsläpp!

Matte Oregistrerad 2001-12-21 10:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig