Recension

- The Plan (CD) The Plan
- 2001
- Majesty/EMI
Vuxen rock
Lyssna
Externa länkar
- The Plan
- Den officiella sajten.
- Lyssna på The Plan
- "Daybreak" och "Stay Right Here" i demoversioner.
Myten runt Broder Daniel är för mig fortfarande lika tät som dimman runt Smålands husarer var på fälten runt Lützen. Jag gillar Broder Daniel riktigt mycket, men jag tror inte jag har förstått, eller mer korrekt, jag vill inte förstå. Det svaga i kombinationen med det destruktiva sände någon märklig signal till mig. Glad, blod, droger och ungdomligt oförstånd mitt i Göteborg. Mitt i arbetarstaden detta så abrupta möte mellan livets glam och ungdomens sönderbrutna illusioner. Håkan Hellström ändrade inte utan gjorde samma sak på svenska. Vilket i och för sig blev lite folkligare, så folkligt att det gick att vara med på Skansen med Lasse Berghagen.
När The Plan släpper sitt första självbetitlade album är de förmodligen redan på förhand dömda som Broder Daniel-kopior. Något som bara avknoppats. Fel bedömning. Theodor Jensen anför sitt band med en skärpa och en ton som inte kan spåras hos BD eller hos Hellström. Det känns som om de inte ens finns i samma stall. På tre punkter skall jag bevisa detta, och samtidigt recensera skivan.
För det första saknar The Plan all den pretentiösa text och musik som de ovan nämnda svänger sig med. The Plan är synnerligen lösa i förhållande till konventioner och förväntningar. Musiken är luftig och rätt ofta ganska glad. Ja, The Plan låter t.o.m. barnsligt lekfulla ibland, ett drag jag aldrig fann hos Berggren eller Hellström. På ”The Wind Starts Blowing” kan ju vem som helst undra hur mycket kören druckit innan inspelningen, låter mer som ett supportergäng än några popkillar. Även i ”Foggy Days”, som Hellström gjorde en cover på, finns inte tillstymmelse till ångesten som lille Håkan ger uttryck för.
För det andra har The Plans inspirationskällor och influenser inte alls samma ursprung som Broder Daniel och Hellström. The Plan är snarare en mix av amerikansk folkmusik (visst är Håkan Hellströms ”Känn ingen sorg
För det tredje saknar Theodor Jensen och The Plan den destruktiva sida som både BD och Håkan Hellström ibland avslöjat i sin musik. The Plan känns vuxna på något sätt, som om ett gäng småföräldrar bestämt sig för att spela i band. Det låter vuxet och moget, men inte för den skull polerat och perfekt. Fortfarande låter sången sådär ibland och arrangemangen känns lite garage, men det finns ett slags ljus i tunneln. The Plan är inte farliga eller utmanande de är ett trevligt gäng grabbar som spelar pop.
Kanske skulle denna skiva ha varit en tiopoängare, men det är den inte. För The Plan blir lite fadda i eftersmaken, lite beige sådär. Det sticker liksom inte ut som Håkan Hellström eller Broder Daniel. Skivan greppar heller inte tag i mitt hjärta på det där viset som Broder Daniel gjorde och fortfarande gör. The Plan har gjort en riktigt bra popskiva men det är inget mästerverk. En skiva jag lyssnar på nu, men tveksamt om jag gör det om tio år. Enstaka låtar möjligtvis
Publicerad: 2001-09-25 00:00 / Uppdaterad: 2001-09-25 00:00
29 kommentarer
Jag struntar i vem som låter som vem.
#
hm, om du struntar i det, vad gör du på en recensionssida.
En recension går väl i mycket ut på att beskriva hur skivan i fråga låter. Då är referenser ett rätt bra sätt att få fram det.
#
Håller med Ola. Att ägna en hel recension åt att jämföra the Plan med BD och HH är att cykla i skogen utan fungerande styre.
#
det är väl just det som theodor jensen inte vill att man skall gemföra han med hellström och broder daniel fast det är klart att det är ounvikligt men å andra sida tycker jag att man kan lyssna på musiken och se det som en helt ny artist ibland för att hålla på med en massa kluriga gemförelse blir lite mer äkta då!
#
Min hela poäng är just varför ni inte skall jämföra The Plan med Hellström och BD. OK jag kanske föll på eget grepp, vilket var tråkigt, men min poäng finns fortfarande kvar.
#
Var väl ändå kanske värd lite mer än en 7:a… tycker det låter väldigt nytt på nåt sätt.. kan inte förklara hur men…
#
har väldigt svårt att förstå recencenten. angående texterna håller jag med, men själv tycker jag att skivan är barnsligare än både BD & HH och det sista jag kommer att tänka på är country/gubbrock. jag gillar den, men visst är likheterna med ovannämnda stor. lite barnsligare bara.
#
merde! ohh merde!
nothings enough mon amour
#
Jag kanske är dum, men vad betyder merde ?
#
Jag tyckte att jämförelsen var ett snyggt grepp för att få struktur och röd tråd i recensionen. Om man tittar på själva innehållet är inte jämförelsen i sig det centrala, utan som sagt bara ett grepp för att få fram det som egentligen är viktigt. Denna recension var mycket mer lättläst än många andra jag läst, som bara staplar fakta utan någon som helst tanke bakom upplägget.
#
merde betyder typ ”fan” på franska…
#
Precis. Jag tänker också på gamla SO-lärare med ograverad Band/Dylan/Creedence-samling och deras fritidshobby. Glada Galoscher United, liksom. Ser bilden framför mig. Och just därför är det b-ä-t-t-r-e än BD och gaisarn!? Vadå, är det här nåt slags skämt eller?
#
Peter verkar inte tycka att Plan är bättre än Håkan och BD. Det tycker inte jag heller förresten. Tycker tom att betyget är lite högt.
#
Jag har inte förstått varför alla recensenter måste nämna Winnerbäck och Lundell i samma andetag. Det är klasskillnad, Winnerbäck är fan så mycket bättre. Lundell han bara maler ju på, det är ju ingen variation alls – det är skit.
#
merde betyder ”skit”, det är den exakta ordagranna betydelsen.
#
Redan när jag hörde ”Stay right here” som Promo för ett bra tag sedan fasat över likheten eller ska man mer sig att den är en karbon kopia på Sugar Ray´s låt ”Someday” och man får gärna ”låna” av andra musiker men då ska man väl notera det på skivan.. stod med skivan i handen på Pet Sounds i Söndags och såg att alla låtar var skrivna av T.Jensen och då undrar man om det verkligen kan skrivas två låtar som är kopior av varandra utan att ha hört den som släpptes innan.. /eterisk (har ett privat korståg mot The Plan)
#
Jodå, det var en bra recension. Betyget lagom högt också, faktiskt.
Dock vill jag utanför diskussionsforumet säga att The Plan redan blivit självgoda och högfärdiga: de vill ha 25000 för en spelning. 10000 mer än t.ex. Looptroop.
#
Jag tycker recentionen var helt ok framför allt jämförelserna (de som inte var jämförelser) med HH och BD om man bara läser recentionen så tycker inte jag att det direkt är jämförelser med dessa band inte mer än det faktiskt är omöjligt att undvika.
Vill Looptroop ha 10000 för en spelning? och The Plan 25000 så tycker jag det är Looptroop som är självgoda.
#
till den som undrade: merde = skit (på franska, biensur)
#
sorryborry, såg inte att någon redan svarat…
#
Varför är Looptroop självgoda som, trots att de är mycket större än The Plan (jag har inte sagt bättre, men det spelar ingen roll i det här sammanhanget), tar 10000kr mindre än The Plan i gagé?
#
ännu mer franska.. GAGE. uttalas typ gáaasch.
#
Relativt bra… Men vi har ju hört och sett detta förr… Ge mig nåt nytt!….fan….
#
Såg dem live för några veckor sen. Först fattade jag ingenting. Karl´n vid micken bara bräkte fram massa konstiga läten. Men så började jag lyssna…och upptäckte att detta är bra!
Ang. Lundell: Sveriges i särklass mest överskattade artist!!!
#
köpte skivan igår. kan inte beskrivas med ord…
#
Kan man sjunga sämre?
#
man kan inte sjunga bättre
#
The Plan är nästan världens bästa band. Synd att de inte "finns" längre.
#
jo finns gör dom
#
Kommentera eller pinga (trackback).