dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Eye n' I: Höger Vänster
Höger Vänster (CDS) Eye n' I
2001
Bananrepubliken/BMG
8/10

En sidspark mot stjärnorna

Lyssna

Sök efter skivan

Det var när Rusiak valde att ta ett steg tillbaka från sin roll som sidekick inför Petters andra skiva, ”Bananrepubliken”, Eye n’ I:s resa mot stjärnorna startade. Det var ett par rejäla moonboots som skulle fyllas. Rusiaks och Petters växelspel var det som framförallt gjorde Petters debut. Men med sina insatser i Petters tre största hits från ”Bananrepubliken” – ”Så klart!”, ”Saker & Ting” och ”Rulla med oss” – visade han att han var man nog för uppgiften. Den efterföljande mastodontturnén gav Eye n' I en imponerande rutin. Idag är det väl ingen som tvivlar på hans kapacitet.

Ändå har jag varit grymt orolig inför den här singeln. Och det har framförallt berott på de skivor som släppts ut från Bananrepubliken. Ingen av dem har känts riktigt angelägen. De flesta har gjort det Eye n' I säger sig avsky; följt mallen.

Så när ”Höger Vänster” rullar igång med det där hotfulla stråk- och skrotpartiet från Peace, Love & Pitbulls ”Kemikal” stillas all min oro i ett hårt slag mot mellangärdet. Eye n’ I följer inte den rådande mallen. Skönt. ”Vänster Höger” är det hårdaste jag hört på svenska sen Petters möte med Ayo i ”En Banger”. Benkross. Visst, jag hade kunnat klara mig utan breaket med det ganska tråkiga talet om den elaka skivbranschen och de goda artisterna. Men, när Bounty Killer-versionen kommer är det förmodligen förpassat till historien.

Andraspåret ”Upp” visar på fler nya vägar. Rodde gör en Topaz-remix och Sista Rose gör en som vanligt strålande insats. En studsig elektronisk raggadänga som skulle få upp mig på vilket dansgolv som helst (även om den känns som gjuten för trånga svettiga lokaler). Rimmet handlar mest om hiphop, folklighet och vikten av att göra det som känns rätt. När Promoe valde att utforska mjuka reggaeinfluerade beats tar Eye n' I vägen via den stenhårda raggasidan. Det ska vara en dos Jamaica i den svenska hiphopen i år. Inte mig emot när resultatet blir så här bra.

Jag ser fram mot fullängdsdebuten med gott mod. Måtte Eye n' I leva upp till mina nu riktigt högt ställda förväntningar.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-08-30 00:00 / Uppdaterad: 2001-08-30 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1044

6 kommentarer

en liten fråga, hur kommer d/et sig att Eye n'I får 8/10 när commons ”Like Water for Chocolate” får 7/10? jag vet att man egentligen inte ska jämföra recensioner med varandra, men i det här fallet är det omöjligt.

lefty Oregistrerad 2001-08-30 17:36
 

”jag vet att man egentligen inte ska jämföra recensioner med varandra”

:/

righty Oregistrerad 2001-08-30 18:19
 

man jämför vl med vad man hade väntat sig. jag hade inte väntat mig särskilt mkt från eye-n-i.

armstrong Oregistrerad 2001-08-30 21:23
 

Fråga: OM man inte skall jämföra recensioner, varför har man då en skala/poängsystem/betyg?

Jonad Oregistrerad 2001-08-30 22:03
 

Det är klart man kan jämföra betyg på recensioner. Så länge de är skrivna av samma recensent. För att ta den konkreta frågan om Common vs Eye n' I. En av anledningarna är så klart att Commonrecensionen är av ett helt album. Det här är en recension av en singel med två låtar som båda är riktigt bra. En annan förklaring är att Common inte lyckades leva upp till mina förväntningar (jag tycker att ”One day it'll all make sense” är bättre). Å andra sidan kan jag i efterhand tycka att sjuan till Common är ett snäpp för snålt. ”Like water for chocolate” var ett av de album jag lyssnade mest på förra året och det kommer fortfarande fram med jämna mellanrum.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2001-08-31 08:42
 

told ya

lefty Oregistrerad 2001-08-31 10:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig