dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Perplex: Det behövs flera som jag
Det behövs flera som jag (CD) Perplex
2001
Bolero Records/Universal
4/10

Kalsongerna kommer bytas

Lyssna

Sök efter skivan

Efter Kents stora genombrott har vi sett ett antal mer eller mindre lyckade efterapningar på samma koncept. Nyanserade verser och sen ett tryck på distpedalen inför refrängen. Jumper, från Kristinehamn, hade tre framgångsrika låtar på sitt första album. På det andra var det väl en låt som hittade ut till publiken. Det tredje albumet kommer ingen ihåg att det släpptes. Farstas Joakim Hillson kämpar på som bolagsbroiler hos Bonnier Music. Utan tvivel kommer han följa Niklas Hillbom och de andra i Jumper. Rakt in i glömskan.

Nu kommer ett gäng nya aktörer. Perplex är ett band bestående av två brödrapar från Falun, Kristoffer och Elias Åkesson samt Martin och Jesper Danielsen. Bandet har släppt två singlar från albumet hittills och turnerat med Aftonbladet Puls på svenska sommarorter under den senaste tiden.

Perplex har lyssnat på Kent mer än en gång. Det hörs både på musiken och texterna. Bröderna Åkesson som står för sång och gitarrer skulle nog kunna döda för att få vara Jocke Berg och Sami Sirviö. Ibland skiner influenserna igenom obönhörligt. Men det är svårt att avfärda Perplex som Kent-kopior utan egna kvaliteter. De har nämligen fått ihop ett par anständiga låtar på debuten.

Tyvärr har jag ingen aning om vem som gjort musiken, det har skivbolaget glömt att berätta. För första gången sitter jag med ett album i min hand, där låtskrivaren inte alls får något erkännande. En miss kanske, eller har Bolero Music och Universal slagit in på Bonnier-vägen och ställt upp ett gäng skyltdockor som frontar ett könlöst hantverk skapat på uppdrag av tillväxthungriga musikprofitörer?

Jag utgår från att Perplex är på riktigt. Det låter nämligen så. Ett par låtar i inledningen får mig att acceptera bandet. ”Ketar” inleder på ett lovande sätt. ”Eld & rök” är en bra låt, liksom ”Brandmän & pyromaner”. Resten av albumet innehåller den typen av musik jag beskrev tidigare. Jumper-pop som varken är varm eller kall. Det som gör att Perplex ändå tilltalar mig är produktionen. Pontus Frisk lyfter låtarna genom små detaljer.

Tro dock inte att jag ger detta några större överlevnadschanser på lång sikt. Jag ger bandet cirka ett år i rampljuset. Med rätt marknadsföring kommer Perplex vara det självskrivna bandet på otalet gymnasie- eller högstadiefester under hösten och vintern. Sen kommer andra vackra pojkar och tar över. Det är så det fungerar.

Det är oförargligt och det finns kvalitet i låtarna. Men det är alldeles för valpigt. Ingen vuxen människa kan fastna för detta. Och tonåringar är varken köpstarka eller trogna sina idoler. Därför tror jag skivbolaget gjort sina skyddslingar en otjänst genom att förpacka dom på det här sättet. Det har förkortat deras livslängd. Avsevärt.

”PERPLEX tar visserligen sina första steg inom musikvärlden, men det är inga stapplande, tafatta steg. Det är kaxiga självsäkra kliv på en väg som kommer att leda rakt in i era hjärtan. Den typ av steg som bara unga människor, som fortfarande tror att de kommer att leva för evigt, vågar ta.”

Det stycket ville nog skivbolaget se i flera recensioner. Jag väljer att avsluta min på det här sättet:

De här kalsongerna kommer också bytas.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-08-08 00:00 / Uppdaterad: 2001-08-08 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1018

10 kommentarer

Köpte en singel med dem för en krona, gav bort den.

jazzman Oregistrerad 2001-08-08 08:14
 

den här recentionen var riktigt underhållande..

fredrik Oregistrerad 2001-08-08 13:41
 

är själv från falun, och har sett dom några gånger förre de blev signade och kan dementera uppgiften om att de skulle vara en skivbolagsprodukt. jag kan säga att jag har en mycket annorlunda uppfattning om bandet som jag sett flera gånger och hört albumlåtarna flera gånger tillskillnad från en recensent som förmodligen hur en skivbransch fungerar.

lazysod Oregistrerad 2001-08-08 20:00
 

argh. jag hatar dem! har aldrig hört dem men hatar dem instinktivt p.g.a. det hiskeliga omslaget. utgår ifrån att det är representabelt för skivans innehåll. usch!

armitage Oregistrerad 2001-08-08 20:08
 

”tonåringar är varken köpstarka eller trogna sina idoler”

hallå, vadå fördomar?

pete Oregistrerad 2001-08-11 00:29
 

perplex står för låtskrivandet på skivan. en krona, vilket kap. jag har 20-30 st, du kan få en ny om du vill. gratis.

jesper d Oregistrerad 2001-08-12 18:19
 

schysst recension, men jag förstår inte varför alla ska jämföra perplex med kent, jag tycker det finns vissa likheter, men dom är så små att dom inte borde vara avgörande i en bedömning av skivan.

stained for life Oregistrerad 2001-08-12 20:59
 

Jag såg Perplex på Gotland i somras och fastnade. Har nu köpt skivan och är helt nöjd med köpet. Bra musik som får en att känna sig som 15 igen!! Hurra!!

A-K Oregistrerad 2001-08-24 09:49
 

Vill tillägga att låten ”mening” är det bästa spåret på plattan!

A-K igen... Oregistrerad 2001-08-24 09:52
 

Vi i perplex har till skillnad från många andra hysteriska band aldrig sätt oss själva som ”världens bästa band” eller bett om något skivkontrakt. Vi har däremot fått förmånen att spela in ett bra allbum med låtar som är äkta och som vi känner för. Synd bara att vi blir så sågade överallt. Tack / Elias

Elias Oregistrerad 2001-08-25 17:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig