dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Morgan Heritage: More Teachings...
More Teachings... (CD) Morgan Heritage
2001
VP Records/Heartbeat Europe
6/10

Själfullt reggaegung

Lyssna

Sök efter skivan

Även om de fem syskonen Morgan som utgör Morgan Heritage, Peter, Una, Gramps, Lukes och Mr Mojo, faktiskt den här gången ser ganska hårda ut på konvolutbilden räcker det med en snabb titt på baksidan för att förstå att temat på ”More Teachings…” är detsamma som på gruppens tidigare skivor ”Miracle”, Protect Us Jah” och ”One Calling”. Låttitlar som ”Jah Seed”, ”Children of Tomorrow” (Rastafari Children), ”H.I.M. Come”, ”What we Need is Love” ”Helping Hand” och det faktum att skivan inleds med ett tal av Haile Selassie gör det ganska klart.

Precis som tidigare lovprisar alltså Morgan Heritage rastafarianismen, tackar Jah och sprider sitt budskap om kärlek och harmoni till alla som vill lyssna. Eller som bandets huvudsångare Paul Morgan förklarar det:

”We want to uplift people. We're not trying to dictate how people should live. We're saying know who you are an live life to the fullest in love, peace and righteousness”.

Så långt är allt precis som vanligt.

Rent musikaliskt har det inte heller skett några omvälvande förändringar. Låtarna är fortfarande till en del lättsmält gospelreggae av det glada och trallvänliga slaget. Samtidigt har Morgan Heritages musik alltid rört sig i en mer traditionell reggaetradition långt bort från både dancehall och raggascenerna. Förvisso spetsad med inslag av både r n'b, soul och hiphop men långt från artister som Beenie Man och Capleton.

Skillnaden är att de den här gången ännu mer än tidigare söker sig tillbaka till den klassiska rootsreggaen. ”Ready or Not”, ”Seen the Sun” och ”Meskal Square” är bara ett par av alla exempel. Och det är också i de låtarna Morgan Heritage är som bäst. För hur positiva och livsbejakande låtarna i övrigt än är har jag lite svårt att smälta det när de blir som popigast eller ”We are the World”-pompösa som i ”Children of Tomorrow”.

Influenserna från r n'b är också betydligt färre än tidigare men vid ett tillfälle märks det tydligt att de tills för bara ett par år sedan bodde i USA. I ”Always on my Mind” lämnar Morgan Heritage helt och hållet reggae och gör plötsligt istället en slick, kärleksballad som inte hade skämts för sig ens på en platta med självutnämnde superälskaren R Kelly.

Men förutom den är ”More Teachings…” en platta full med skönt gungig, melodiös och sprudlande reggae. Stundtals lite menlös men samtidigt också rakt igenom så positiv att det är svårt att inte må bra av den.

David Drazdil

Publicerad: 2001-04-04 00:00 / Uppdaterad: 2001-04-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #866

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig