dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Jojje Wadenius: Goda’ Goda’
Goda’ Goda’ (CD) Jojje Wadenius
1997
Warner
8/10

Lysande barnavdelningspop

Lyssna

Sök efter skivan

En av dom mest lysande popskivor som gjorts på svenska finns inte under H som i Hellman eller Hellström. Den står inte ens under ”pop”. Istället får du masa dig iväg till barnavdelningen. Är skivaffären någorlunda välsorterad så kan du ha turen att hitta den där. Skivan heter ”Goda’ Goda’”, det är Jojje Wadenius som gjort musiken, sjunger och spelar, och för texterna står barnboksförfattaren Barbro Lindgren.

”Goda’ Goda’” släpptes första gången 1969, på den tiden då pedagogisk barnkultur skulle göra alla oss barn till fina och mjuka människor som frivilligt valde dom fotriktiga skorna och tyckte att solidaritet var det vackraste ordet. Men ”Goda’ Goda’” är inte riktig sån, även om det vid en första lyssning låter nästan lika proggigt som ”Kåldolmar och Kalsipper”. Mycket ligger i Barbro Lindgrens texter, som är allvarliga, roliga och bitvis helt absurda. Som ”Loranga, Mazarin och Dartanjang” i flytande form.

Såklart är det inte bara texterna som gör skivan. Jojje Wadenius har allt som krävs av en popsångare. Han är innerlig, allvarlig och förströdd på samma gång, och sjunger hellre falskt än inte alls. Precis som Jakob Hellman har Jojje bara lyckats få till en endaste popplatta. Men sen gick inte Jojje Wadenius under jorden i nån halvstor svensk stad och hade skrivkramp, utan åkte till USA och spelade med musikhögskolerock med Earth Wind & Fire, och andra som inte jag bryr mig särskilt mycket om.

Så ”Goda’ Goda’” är en fantastisk engångsföreteelse, vilket naturligtvis inte gör den sämre. Skivan gavs ut på nytt 1997, och då var det med ett gäng låtar som inte fanns med på första utgåvan. Det var helt onödigt gjort att lägga till dem, eftersom de inte håller samma kvalitet som låtarna på första utgåvan, sånär som på ett undantag, nämligen öppningslåten på ”Goda’ Goda’” anno -97. Den börjar med en av Jojje Wadenius få hits, signaturmelodin till Kalles Klätterträd. Från och med första trumupptakten förstår man att det här inte enbart är en angelägenhet för dem som går på lågstadiet. Det svänger.

Det som lyfter skivan upp till nånting bättre än det mesta är just blandningen mellan Jojjes allvarliga ton och texternas absurda innehåll. När Jojje sjunger ”Jag vill ha en hund/åhwoooåå, en blå” som om det han verkligen vill det så mycket så han nästan svimmar, till riktigt drivet sväng, då är ”Goda’ Goda’”-skivan i sitt esse.

På ”Goda’ Goda’” finns också ett sorts allvar som man inte hittar på så många ställen, nämligen ett allvar som inte blir pretentiöst. I låten ”Kråkbegravningen” hittar Jojje en kråka på marken ”som var gredelin och röd/men hela gamla kråkan var ju jättedöd”. Jojje ger kråkan en hederlig begravning med lite fina blommor, och spelar en psalm på kompisen Tompas kastanjetter, ”om himmel och om jord/en massa svåra ord/jag spela lite andra bitar som jag vet/sen gick jag hem/man kan ju inte spela i all evighet” Det är få som kan sjunga om döden utan att det mest känns som en snygg deppig pose, men när det på största allvar handlar om en död kråka, så känns det mycket softare, utan att för den skull förlora något i angelägenhet.

Min favvolåt på hela skivan är trots allt ”Den jag älskar heter Örjan”, som kan vara en av dom bästa låtarna som jag vet om nyförälskelse. Det handlar om två som träffas i lekparken och Örjan lägger in en stöt. ”du kan bli min fästmö om du vill/okej sa jag, sen satt vi still/å Örjans öron lyste röda/tänk sa han, om hundra år så är vi döda”. ”Den jag älskar heter Örjan” gör att det känns sådär som när man var kär när man var liten. När de enda problemet var om den man var kär i var kär tillbaka, och inte när/om man ska flytta ihop, eller när/om det är dags att skaffa barn eller sånt junk som tenderar till att komma i vägen nuförtiden. Jag vill att det ska vara som i ”Den jag älskar heter Örjan”, å därför är det min bästa kärlekslåt i hela världen.

Åsa Avdic, P3

Publicerad: 2001-02-10 00:00 / Uppdaterad: 2001-02-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #800

16 kommentarer

var det åsa som var programledare på popstad igår, jaa.

hon var jävligt dålig.

inte ens indiewannabe-slanen tyckte om henne.

då är det tragiskt. läsa på lappar, fyfan. jävla amatör-radio.

connyboy. Oregistrerad 2001-02-10 14:45
 

Var snäll mot åsa

dessutom så säg inte något mer ont om p3 för då blir jag sur

anders Oregistrerad 2001-02-12 22:22
 

nej p3, har jag inget emot. än.

men det verkar ju inte lovande om man börjaqr hålla på så som dom gör. jävla slickeri bara. kan man lika gärna gå och skita i det. rock'n'roll-attityd. annars får det va. hihi.

var på taal Oregistrerad 2001-02-12 23:24
 

jag tycker om åsa. hennes ä:n är underbara.

bwanadik Oregistrerad 2001-02-12 23:49
 

Vi rockers älskar Åsa, hon ger kidsen attityd!!

BORIS Oregistrerad 2001-02-13 21:19
 

Det var ju inte alls Earth, Wind and Fire han spelade med med på 70-talet. Snarare var det Blood, Sweat and Tears.

sviskon Oregistrerad 2001-03-01 23:41
 

åsa är min kompis.

nathan Oregistrerad 2001-07-02 19:15
 

Sitter och lyssnar på de där låtarna nu. De är fina. Men liksom sorgliga.

Lone Raider Oregistrerad 2001-10-28 22:23
 

Jag håller inte med!!

Goda goda är ett jävligt bra exempel på en skiva som kommer precis FÖRE den proggiga och överpedagogiska tid som jag tycker det verkar som att recensenten skriver om.

Goda goda är den bästa barnskiva som förmodligen nånsin kommer göras, just för att den fångar barnfantasier på ett perfekt sätt – vilket Barbro Lindgren är en mästarinna på. Den tar – som Åsa skriver, barnens tankar på allvar.

Det som skiljer mästerverket från barnproggen är just att skivan inte försöker lära barnen nånting, utan bara är rolig och bra.

Förresten, vilket proggband skulle nånsin sjunga om att de vill ”åka till skroten” och vill ha en Volvo sport?

När jag läser recensionen får jag intrycket att Åsa oxå verkligen insett detta. Varför då hitta på trams som att jämföra den med t.ex. ”kåldolmar och Kalsipper”? Jag växte upp med båda.

Det är ett alltför vanligt misstag att dra 70-talet över en kam på detta tråkiga sätt.

Det blir som att jämföra Pink Floyd med Mikael Wiehe, bara för de givit ut skivor samtidigt.

Skål!

Serd Oregistrerad 2002-02-14 21:52
 

Jag tycker dock att det är tråkigt att det är en nyinspelning av ”Kalles Klätterträd” på denna skiva.. Den är mycket bättre i original (från TV-serien), Jojjes röst har tappat lite sen dess.

martscape Oregistrerad 2002-04-04 14:51
 

Jag måste påpeka att du skrev fel med att Jojje var med i Earth, wind & fire. Det var nämligen Blood sweat & tears han spelade i, och det är långt från samma som EWF som spelade värsta disko-musiken. BST var någon form av soulrock med inslag av jazz och ännu mer rock. ;-) Jag håller annars med om att "Den jag älskar heter Örjan" är den bästa på skivan.

Medlem 2006-01-01 22:14
 

Jojje Wadenius spelade ju knappast progg heller, och inte direkt pop heller. Hans musik är väldigt mycket mer jazzrock, och jag kan faktiskt inte se någon likhet med honom och en annan grupp… speciellt inte Nationalteatern.

Medlem 2006-01-01 22:19
 

[...] Ytterligare en klassiker som kommit i nyutgåva (säkert flera genom åren), den släpptes första gången 1969. Ett grymt sväng, och Jojjes karaktäristiska sätt att sjunga sina gitarrsolon samtidigt som han spelar dem. Låtar som Kalles Klätterträd känner man igen från barnprogrammet med samma namn, och Mitt barn har samplats av svensk hiphop. Barnen kan både dansa och sjunga med till det här. Såhär skriver dagenskiva.com. [...]

Barnmusik på Spotify | Pappa Johan Oregistrerad 2009-03-20 21:15
 

Ok. Jag tänker tipsa om mina egna skivor som snart kommer ut en efter en(totalt 8 hittills). Titta in på http://www.toddochmia-pia.se Hemsidan är under uppbyggnad, men man får ändå en idé om vad det rör sig om. Första boken och skivan är för 6-9 år och den går nu att beställa via hemsidan. Kostar 149:-. Hälsningar Helen Rosell

Helen Rosell Oregistrerad 2010-04-11 19:59
 

Mycket bra recension av en mycket fin barnskiva. Fast Earth, Wind And Fire var ju fel och skiljer sig mycket från det rätta Blood, Sweat And Tears.

Medlem 2010-04-11 23:13
 

Åsa är nästnästbästaste bäst i hela världen, så det så stjärnstopp!
Bäst är Jojje på Goda´Goda´ å Kalles Klätterträd såklart å Barbro, Loranga Mazarin å Dartanjang har satt outplånliga spår.
Vem av oss 70-talister har inte haft en svår förälskelse i dem.
På den tiden var barnkultur på riktigt…
Glöm inte Tårtan: ” Dom har kidnappat Janos!”

Joakim Kämpe Oregistrerad 2010-08-16 20:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig