dagensskiva.com

48 timmar

Recension

El Musico: Themes from the Dusty Roads
Themes from the Dusty Roads (CD) El Musico
2000
All Tomorrow's Recordings/Border
5/10

Om Tom Waits vore göteborgare

Lyssna

Sök efter skivan

Oktetten El Musico debuterar i fullängdsformat med ”Themes from the Dusty Roads” på sympatiska bolaget All Tomorrow's Recordings. Göteborgarna strävar efter att ge ut musik som inte finner sin plats i mainstream-fåran. De 14 låtarna med El Musico är ett bra exempel på det.

Bandet gör musik som inte hörs ofta på radion. Med akustiska instrument som fiol, trombon, banjo, tramporgel och xylofon har bandet spelat in låtar som musikaliskt blandar Tom Waits med annan mörkermusik och en del dekadenta blåsinslag som ibland känns New Orleans och ibland Berlin.

Inledningsvis, i låtar som ”(While Waiting for) The Real Cupids” och ”Ballad of the Highway Happiness” påminner bandet en hel del om The Walkabouts. Möjligen för att Magnus Andréassons och Jenny Rangmars röster påminner en del om Chris Eckmans och Carla Torgersons. Men sedan lämnar El Musico det finstämda för en stund och ger sig ut i ett dekadent sväng med en svärta som påminner om Tom Waits på mer än ett sätt. I låtar som ”Velvet Underground”, ”One-eyed Pilot” och ”Naked Tuba Player” skiner detta igenom tydligt.

Helheten känns solid och jag gillar den. Det låter bra, men produktionen känns aningen platt. Jag hade gärna sett att bandet tagit ut svängarna lite mer i ljudbilden, som det är nu känns det nästan lite demoaktigt. Men som sagt låtarna håller, även om de inte är originella. El Musicos förebilder har dock en kvalitet som få besitter och därför finns det plats även för göteborgarna.

För dig som uppskattar lite svärta utblandat med dekadens kan detta definitivt vara värt att kolla upp. Tror också att bandet kan göra bra ifrån sig på en mindre scen på något rökigt hak. Det här är en debut som gör mig intresserad att höra mer. El Musico får gärna hälsa på mig fler gånger.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-01-03 00:00 / Uppdaterad: 2001-01-03 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #760

6 kommentarer

jag skulle vilja påstå att deras tidigare alster låter lite som någon slags circusmusik.

och då menar jag på ett positivt sätt.

ett stort plus för att de döper en låt efter världens bästa band alla kategorier.

nasty suicide Oregistrerad 2001-01-03 08:48
 

All Tomorrow's Recordings kanske också anspelar på All Tomorrow's Parties (VU-låt), eller?

Typen Oregistrerad 2001-01-03 12:47
 

all tomorrows parties ar en bok av william gibson bland annat…

oskar Oregistrerad 2001-01-04 17:53
 

…och hur kan det komma sig att Gibsons bok heter så…

Tajp Oregistrerad 2001-01-04 20:20
 

det ligger nog någonting i det ”typen”

nasty suicide Oregistrerad 2001-01-12 15:12
 

Kan meddela att El Musico precis avslutat inspelningen av sin nya skiva. Producerad av Björn Ohlsson (fd. Union Carbide Production, T.S.O.O.L.) Har inte hört något än men det skall vara betydligt bättre producerat. Skivan kommer prel. 8 Mars

M Oregistrerad 2002-02-07 07:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig