dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dead Prez: Let's Get Free
Let's Get Free (CD) Dead Prez
2000
Loud Records/Epic/Sony
8/10

Fight the Power!

Lyssna

Sök efter skivan

Att använda musik för politiska syften är inget nytt. Det har gjorts i alla tider och framförallt är det minoriteter och förtryckta som använt musiken för att ventilera sitt missnöje med de som förtrycker. Ofta är det här det enda sättet att få ut sitt budskap och visa på de missförhållanden som råder. Musiken blir ett vapen som slår minst lika hårt som någonsin batonger, vattenkanoner och pansarvagnar. Bob Marley, Gil Scott-Heron, Public Enemy, Linton Kwesi Johnson är, för att nämna några, ett par av de mer kända namnen.

Dead Prez sällar sig med debuten ”Let's Get Free” nu till den skaran. För det går inte att ta misste på vad Stic.man och M1s budskap är. Utan att tveka gör de obarmhärtigt upp med det amerikanska samhället och dess förtryck av landets färgade befolkning. Allt från rättssystemet till utbildningväsendet behandlas med samma frenesi och förakt. Men det är inte bara de styrande Dead Prez är förbannade på. De är minst lika förbannade sina kollegor som bara sysslar med hiphop för pengarnas skull och försöker sko sig på varandra.

Varje vers, varje refräng är en uppmaning att sluta följa i de styrandes ledband, bryta sig fri och revoltera mot ett system inriktat på att förtrycka en stor del av sin befolkning.

”I swear on the president's grave
I'm sick of living in this bullshit
We gonna' take it to the full length
Meet us up on Capitol Hill and we can get up on some real shit.”

Och visst har Dead Prez redan lyckats med att få folk nervösa. Konvolutbilden föreställande beväpnade styrkor i Soweto med lyfta vapen blev helt enkelt för mycket för de ansvariga på skivbolaget i USA. Så på de amerikanska utgåvorna av skivan finns det strategiskt placerade klistermärken med texten, ”This artwork has been censored by the powers that be due to its political content”, över vapnen på bilden. Något som givetvis bara ytterligare förstärker styrkan i duons redan laddade texter.

Men även om det är texterna som är det centrala på ”Let's Get Free” är plattan dessutom en musikalisk fullträff. Feta beats och slicka samplingar möter levande instrument. Electro möter jazz och blues. Resultatet är inget annat än lysande. Här finns en samling låtar som lätt kan tävla med det bästa som släppts i genren i år.

”Let's Get Free” är en sjuhelvetes debutplatta och förtjänar all uppmärksanhet bara för det. Fast framförallt är ”Let's Get Free” den fetaste känga en hiphopgrupp delat ut mot det amerikanska samhället sedan Public Enemys ”Fear of a Black Planet”. Ett glödande politiskt manifest hämtat direkt från USA:s bakgator år 2000.

David Drazdil

Publicerad: 2000-12-29 00:00 / Uppdaterad: 2000-12-29 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #755

5 kommentarer

förbannat bra skiva. varför det snåla betyget?

d o t Oregistrerad 2000-12-30 17:34
 

ja, här borde åtminstone 9an fram.

Fast det är klart, det är väl kanske för att jag själv satte just en nia.

intromusik.com - Magnusson Oregistrerad 2001-06-24 22:01
 

den här skivan innehåller den bästa och mest innehållsrika hiphopen på väldigt länge.

en nia skulle inte vara för mycket!

oskar Oregistrerad 2002-08-28 22:24
 

jävligt störigt att dem ställde in spelningarna i Europa

mm Oregistrerad 2002-11-05 20:00
 

Sjukt bra texter… Man blir kåt

BelleBengt Oregistrerad 2003-03-17 17:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig