dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Queens of the Stone Age: R
R (CD) Queens of the Stone Age
2000
Interscope/Universal
6/10

Till alla, överallt, närsomhelst

Lyssna

Sök efter skivan

Kyuss gick i graven. Josh Homme blev lite vilse i pannkakan och flyttade till Seattle. Han förblev vilsen tills dess att kompisarna i Screaming Trees ville ha honom med på sin turné. När beslutet var taget att pyssla mer med musik, lade han ned en del av sin tid på soloprojektet Gamma Ray och en del på Desert Sessions serien. En serie skivor med löst folk som jammade ihop lite stonerrock till de invigda.

Suget ökade efter ett nytt band och Alfredo Hernandez, Kyusstrummisen, hoppade med. Efter lite eftersökningar återfann man också den tidiga Kyussmedlemmen Nick Oliveri, och saken var biff. Gamma Ray blev Queens of the Stone Age och bandet släppte, efter två split eps, sitt självbetitlade fullängdsalbum 1998.

Debuten innehåller sköna stonergrooves med pop- och grunge-attityd. Influenser från band som tidigare nämda Screaming Trees finns där samtidigt som jag tycker Josh ibland sjunger popsång i the Posies anda. Den gamla Gamma Ray låten ”If Only Everything”, som i ny tappning heter ”If Only”, låter dessutom som Weezer skulle ha gjort om de vore bra. Men det är inte bara pop och grunge. Ibland är det knasigt som Clutch, och ibland låter det en hel del Kyuss. Men det är mindre Kyuss, och en massa Josh Homme. Helt klart en välkommen utveckling av stonerrocken som på senare tid mest blivit formeltänkande. Plattan är näst intill en fullpoängare.

När den nya plattan ”R” skulle spelas in fanns inte längre Alfredo Hernandez med i bilden, men Dave Catching från earthling? som var med på första albumets turné, fanns kvar. Josh som numer titulerar sig Joshua, Nick Oliveri och Dave fann det lika bra att göra en kompisplatta på skönt hiphop vis, och därför bjöd han in en hoper människor: Mark Lanegan och Barrett Martin från Screaming Trees, Dave Catchings polare från earthling?, Pete Stahl och Wendy Ray Moan, gamle Masters of Reality medlemmen Chris Goss och legendariska Rob Halford. Trummorna på albumet spelas av både Gene Troutman och Nicky Lucero.

Det är här problemet med albumet har sin grund. De tre fasta medlemmarna i bandet byter instrument med varandra, och gästerna sköter lite av varje. Joshua sjunger bara på sju av elva låtar. För mig gör det att det hela blir lite splittrat. Det blir mer en samling tolkningar av Joshua Hommes trios låtar än enbart en Queens of the Stone Age skiva (om det nu var de som skrev låtarna).

Albumet visar att Joshua Homme är en ytterst begåvad man. Han klarar av det mesta. Vi får på ”R” intellektuell knasrock, tokrock, stonerflum, lågmält och finstämt, grungegung och sött popsväng. Det finns handklapp, tjejkörer, piano och blåsinstrument med i bilden. Kanske lite klämmigt och onödigt glammigt ibland, men oftast bra. Tyvärr tycker jag att det splittrade helhetsintrycket förstör för de individuellt bra låtarna.

Men det här kommer antagligen att fungera alldeles utmärkt för den amerikanska alternativa scenen. På samma sätt som Faith No More, Screaming Trees, Alice In Chains, Pearl Jam, Janes Addiction, Red Hot Chili Peppers, Weezer, Kyuss mfl fungerade för de breda massorna på nittiotalet.

Mitt största problem med ”R” är att jag, trots att plattan är lite ojämn och splittrad och inte lika bra som det tidigare, inte kan sluta lyssna på det… ”Feel Good Hit of the Summer” har redan hittat sin plats på en hultsfredkassett, där ytterligare ett par tre kunde ha platsat.

Slutligen skall jag dela ut ett plus för den gnälliga Dinosaur Jr. gitarren i låten ”Auto Pilot”. Shoo!

Mikael Nordlander

Publicerad: 2000-06-13 00:00 / Uppdaterad: 2000-06-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #498

13 kommentarer

håller med helt Mikael, max 4 låter håller bra klass.. men förstår inte att skivan kom 3 bland det bästa albumen 2000 i Rolling stone magazine?

Robert Oregistrerad 2001-02-02 16:16
 

Mmmmm… en 7 hade nog i alla fall varit på sin plats. Att skivan är ”splittrad” och ”ojämn” tycker jag är bra för dynamiken. Men fullt ut… nej.

schakalen Oregistrerad 2002-04-16 13:22
 

En 8:a. Lätt. Mycket bra skiva. Ser fram emot fortsättningen.

Dave Oregistrerad 2002-05-03 10:40
 

Kanske en av de bästa plattorna någonsin…

jag lovar

Håkster Oregistrerad 2002-12-03 23:02
 

nä, håkster. ”songs for the deaf” är bättre.

f Oregistrerad 2002-12-04 00:28
 

hmm… fick nys om denna sidan idag på SVT:s nyheter. Bra sida, men hur kan du skriva att ”Kyuss mfl fungerade för de breda massorna på nittiotalet” i din recension om QOTSA:s ”Rated R”?? Kyuss har aldrig varit ett band som ”massorna” lyssnat på!

Andreas Karlsson (anden_k@mail.com) Oregistrerad 2002-12-04 00:51
 

”om Weezer var bra”?? Du menar ”om Weezer fortfarande var bra” antar jag?

oskar Oregistrerad 2003-02-17 18:54
 

QOTSA blir bara bättre och bättre.

Joshua Oregistrerad 2003-08-14 01:46
 

Är det bara jag som tycker att ackordföljderna i Lost art of keeping a secret, Auto pilot och In the fade låter fruktansvärt lika varandra?

Men skit samma. Skivan förtjänar betyget 7/10 enligt mig.

Medlem 2006-06-21 15:04
 

Splittrad.. möjligtvis, jag uppskattar dock att den ör mer variationsrik än föregångaren. Josh känsla för riff kom fram så väldigt tydligt på första albumet, men det saknades lite varation. Den variation som finns på Rated R (som jag vill kalla den).

Lite mer experimentell, lite hårdare, lite mer inrökt, lite bättre.

Stämmningen byggs upp fantastiskt till "Better Living Through Chemistry" crescendot och kickar sedan del två där vi erbjuds en varierad och härlig kompott.. för att avslutas med en ytterligare utflippad psykedel-tripp (I Think I lost My Headache)som gör att man inte kan göra annat än att älska rated R, QOTSA och stoner.

Oerhört stark 9/10

Karmosin Medlem 2007-02-22 15:06
 

Nog en av de bästa skivorna som någonsin gjorts! In the fade, Lost art of keeping a secret, Feel good hit of the summer, Auto Pilot, Leg of Lamb, Monster in The Parasol. Klockrena.

Carlsson Oregistrerad 2008-04-07 18:41
 

världens bästa skiva, leg of lamb, auto pilot, feel good hit of the summer och better living through chemistry , där har ni låtarna som gör det till världens bästa skiva

Medlem 2008-07-01 18:14
 

världens bästa skiva, leg of lamb, auto pilot, feel good hit of the summer, in the fade och better living through chemistry , där har ni låtarna som gör det till världens bästa skiva

Medlem 2008-07-01 18:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig