dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Delgados: The great eastern
The great eastern (CD) The Delgados
2000
chemikal underground/Mantra
5/10

Får vänta till i höst

Lyssna

Sök efter skivan

Skotska the Delgados släpper sitt fjärde album sedan debuten. Tämligen uppskrivna av både brittisk och svensk pop-press har bandet intresserat mig. Kanske förväntnigarna var för höga, för jag har inte riktigt förstått storheten med the Delgados.

Bandet spelar intelligent, genomtänkt pop som kan liknas vid det som görs av band som Mercury Rev och Sparklehorse.Snyggt producerat och arrangerat, tuffa gitarrer, stråkar, taktbyten och genomtänkta texter. Framfört på ett sätt som på något sätt känns standardiserat.

Musiken görs av bandet tillsammans. Sången delar Stewart Henderson och Emma Pollock på. En rad instrument ingår i uppställningen och bandet assisteras också av både stråkar och blås. Som sagt, en kompetent uppställning. Men jag lyckas ändå ta till mig låtarna.

Albumet är också förpackat i en form som signalerar vilken typ av tanke som ligger bakom. Det är skumma, dimmiga fotografier av gamla hus, svårtypograferad text och en urblekt, vinröd färgton. Smart pop och lite melankoli.

Problemet är att jag tycker det känns lite för genomtänkt och smart. Musiken kommer mer från drivna låtskrivares hjärnor än de delar av kroppen som riktigt bra musik kommer ifrån. Men jag misstänker att jag kommer uppskatta the Delgados när mörkret sänker sig i oktober/november. Då kan de nog leta sig upp på blandband tillsammans med nämnda Sparklehorse, Mercury Rev och the Walkabouts.

Jag låter albumet ligga på tillväxt över sommaren. Nu vill jag ha rock, och lägger in en CD med Backyard Babies istället.

Fredrik Welander

Publicerad: 2000-05-12 00:00 / Uppdaterad: 2000-05-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #463

2 kommentarer

en given 10:a ju. Mästerverk. Så bäst. Helt enkelt alltså. No danger lär ju vara en av tidernas bästa låtar.

Oskar Oregistrerad 2001-09-04 10:56
 

är make your move med?

pop Oregistrerad 2003-03-03 09:42
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig