dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The (International) Noise Conspiracy: Survival Sickness
Survival Sickness (CD) The (International) Noise Conspiracy
2000
Burning Heart Records
8/10

Jag och konspirationen

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har en åsikt som inte direkt är accepterad i kretsar som gillar Dennis Lyxzén. Jag gillade nämligen inte Refused, jag tyckte de var skittråkiga. Många som talar väl om T(I)NC säger i samma mening något om saknad av Refused. Inte jag. Jag gillar T(I)NC för att de är bra. Punkt.

”Survival sickness” är egentligen deras debutplatta. Förra året släpptes ”The First Conspiracy”, men det var ju bara en singelsamling som egentligen aldrig skulle hitta till Sverige. Men om man ändå skall jämföra med den så är skillnaden ett renare och mer sammanhållet ljud över hela skivan. Sig likt är däremot att Sara Almgrens orgelspel fortfarande får ha en tongivande roll och att Dennis som vanligt låter som han menar det.

När jag bara lyssnar ytligt låter det som en gammal skiva, från någonstans på 1960-talet, men lyssnar jag närmare låter det helt modernt. Det är hela tiden så, en dubbelhet över T(I)NC. Rå känsla blandad med mjukt flyt i samma låt och oftast i samma sekund. Det är punk och det är rock. Svåra, tunga tankar blandad med en lyckokänsla av att få uttrycka dem.

Sättningen i bandet är gitarrer, bas, trummor, orgel och tamburin. De ger ifrån sig rena, ärliga och oförvanskade ljud. I sig självt är inte musiken någon revolution, hur politiska texterna sen än är. Men det är där namnet kommer in, det är en konspiration. Med dessa texter kan det lätt bli en svårtillgänglig pamflett. Men nu smyger de sig på mig. Med musiken som smörjmedel letar de sig in och sen står jag där med knuten näve.

Kal Ström

Publicerad: 2000-04-10 00:00 / Uppdaterad: 2000-04-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #430

7 kommentarer

Gillade du inte ens new noise????

Dennis Oregistrerad 2001-06-21 18:27
 

Korset, här kommer jag krypande. För några månader sen såg jag ”The shape of punk to come” på en hylla med begagnade skivor. Jag tänkte att jag väl kan ge dem en chans till. Och naturligtvis föll jag som en fura. Jag tror jag började i fel ände då det begav sig. Även om jag fortfarande är misstänksam mot resten av katalogen.

Men snart skall jag ge mig på ”Songs to fan the flame of discontent”.

Kal Ström Oregistrerad 2001-06-21 22:04
 

uhh snart ska du ge dig på? inte hört den och dömmer redan bandet? Det är ju deras bästa.

exXec Oregistrerad 2001-07-23 15:50
 

T(I)NC äe så bra så jag blir tokig.,..yeah gillar soundet och Dennis såklart…vem annars…detta är ett toppen album

Emil Oregistrerad 2001-10-10 21:49
 

Jo, hört men aldrig gillat. Ge mig på: ge en ordentligt chans till.

Kal Ström Oregistrerad 2001-10-11 10:16
 

Pitchfork fattar. Klicka på ”Recent Reviews”.

http://www.pitchforkmedia.com

Daniel Oregistrerad 2002-02-28 23:44
 

Jag tycker att de är lite överskattade och får för mycket uppmärksamhet pga Dennis förflutna. Effekten på hans röst är tråkig och enformig. Dock vill jag lyfta fram basspelet! Och live är Inge helt lysande!

Hugo Oregistrerad 2003-10-26 21:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig