dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Doktor Kosmos: Evas Story
Evas Story (CD) Doktor Kosmos
2000
NONS/MNW
8/10

Wow, lycka

Lyssna

Sök efter skivan

Oj vad glad jag blir. Jag har inte blivit så glad av svensk popmusik sen jag första gången hörde Thomas Öberg hoppa fem verbala meter upp i luften. Men samtidigt försöker jag bli lite förbannad. Jag försöker för det är liksom utstuderat sött och gulligt. Men det går inte. Jag kan inte hjälpa det. Jag blir bara glad.

Även om jag inte riktigt vill så måste jag jämföra med bob hund. Det känns för enkelt att göra den jämförelsen, men om jag gör det så förstår du vad jag pratar om. Gillar du bob hund och deras gladaste sidor så gillar du Doktor Kosmos. Även om det inte riktigt är samma sak. För där bob hund ibland nästan har lite punk-känsla är Doktor Kosmos bara pop. Trots det vänstervridna politiska ställningstagandet och deras härkomst (Norrland – ja, Gävle i alla fall).

Skulle någon fråga mig om Doktorns texter funkar att sjunga i poplåtar skulle jag nog svara nej. Men så fort Doktor Kosmos, Twiggy Pop eller Miss Universum börjar sjunga så funkar det perfekt. Och när texterna handlar om Camilla Lundbergs feta hår eller när Doktor Knark knarkar en jävla massa knark är det som bäst. Det som verkar vara ett skämt som bara kommer funka första gången håller och blir mer efter några lyssningar.

Om någon undrar över handlingen i ”Evas Story” så kretsar den naturligtvis runt Mördarbruden Eva. Efter del 1 i den här rock-operan, ”Stjärn-Jerry” (släppt 1996), har hon åkt till Frankrike för att lugna ner dom små nerverna. Där träffar hon den franske knarkaren och punkrockaren Claude (”Le Punkrocker”). Efter en snabb romans tröttnar hon på honom och åker hem igen. Väl hemma går Mördarbruden på konsert i Umeå med popbandet Doktor Kosmos som har en sångare som heter Doktor Kosmos (”På Låtsas Och På Riktigt”). Eftersom jag inte vill vara någon spoiler vill jag inte berätta vad som händer sen, men spännande är det.

Mot slutet tar dock de allra bästa idéerna slut och därför får inte skivan ett toppbetyg. Men till sista låten skärper sig Doktorn och hans kumpaner igen när de gör en perfekt kampsång för glad popmusik som vapen mot överheten. POP! (istället för rock, dårå).

Kal Ström

Publicerad: 2000-01-27 00:00 / Uppdaterad: 2000-01-27 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #353

7 kommentarer

Det här känns mer och mer som årets svenska skiva såhär när det börjar bli dax att summera skivåret.

Kennet Oregistrerad 2000-11-30 16:27
 

Utan tvekan årets bästa svenska skiva tillsammans med Monster och Maskiner

Olle Oregistrerad 2001-01-09 12:12
 

bob hund, doktor kosmos är ingen bra jämförning.

men annars så stämmer allt.

mm Oregistrerad 2001-06-05 15:46
 

Är ni på låtsas eller är ni på riktigt?

Calexico Oregistrerad 2001-07-01 02:09
 

god dag. ngn som vet när kosmos nya album kommer?

robin Oregistrerad 2001-09-25 14:14
 

Vår nästa skiva Reportage kommer den 23 januari. Besök också gärna vår nya hemsida http://www.doktorkosmos.nu

/Twiggy Pop

Twiggy Pop Oregistrerad 2002-01-15 10:56
 

nej, bob hund jämförelsen funkar inte alls.

chrille (chrissed@hotmail.com) Oregistrerad 2002-06-19 01:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig