dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Corduroy: Clik!
Clik! (CD) Corduroy
1999
Big Cat Records/V2
7/10

Acid Jazz har blivit Drum'n'Jazz

Lyssna

Sök efter skivan

När jag fick höra att Corduroy skulle släppa en ny skiva blev jag väldigt glad eftersom deras musik alltid har tilltalat mig. I huvudsak har den varit en mix av 70-talets TV-seriemusik och grooviga jazzinfluenser. Samtidigt har de intresserat sig för andra genrer och influenser. Bandet har alltid varit snabba att ta till sig nya musikaliska uttryck och införliva dem i sin musik. Men oavsett hur mycket de utforskat andra delar av musikvärlden har deras musik alltid placerats i facket Acid Jazz.

”Clik!” borde en gång för alla ändra på det. För Corduroys femte skiva är INTE en Acid Jazzplatta. Istället har de låtit sig influeras av modern elektronisk musik som jungle och drum'n'bass. Hela skivan genomsyras av breakbeats och dova basgångar. Men det som framför allt skiljer sig från de föregående skivorna är de feta trummorna och alla samplingar. En stor del i Corduroys nya sound har producenten Rob Playford som även varit med och skrivit och arrangerat de flesta av låtarna. Playford har bl a arbetat med Goldie på dennes två senaste skivor och det är en del av det soundet han tagit med sig. Corduroys tidigare så organiska musik har blivit elektronisk. Acid Jazz har blivit Drum'n'Jazz.

Nu kanske det verkar som om jag är besviken på det här men så är inte fallet. Tvärtom. För trots att det på ”Clik!” finns speedade hårdrocksriff, blippande synthar och andra inslag som inte vanligtvis hörs i Corduroys musik är det en utveckling åt rätt håll. Man stagnerar inte och kör vidare i gamla spår utan vågar söka sig vidare. Samtidigt är Bröderna Addison, Simon Nelson-Smith och Richard Searle så skickliga musiker att de lyckas sätta sin särprägel på musiken. Om man musikaliskt ska jämföra med något ligger Apollo 440:s senaste skiva ”Gettin' High on Your Own Supply” nära till hands. Skillnaden är att där den i stora delar upprepade sig själv förändras hela tiden ”Clik!” och förblir spännande och dynamisk.

Från japanpopen i ”Moshi, Moshi” över domedagssoulen i ”Future High Street” via den funkiga wah-wah spetsade ”The Lawgiver Bleeds” till psykadelian i ”Safety Light” bjuds man på 50 minuter mycket underhållande musik. Några som bidrar till det och måste nämnas är sångerskorna Angie Brown och Billie Godfrey som båda har otroligt mycket soul i sina röster.

”Clik!” är inte Corduroy som man är van att höra dem. De som förväntar sig det är härmed varnade. Vi andra kan glädjas åt en ny skiva med ett band som fortsatt utvecklas och gör spännande musik.

David Drazdil

Publicerad: 1999-10-17 00:00 / Uppdaterad: 1999-10-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #249

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig