dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Honey is Cool: Early Morning Are You Working?
Early Morning Are You Working? (CD) Honey is Cool
1999
Rabid Records/Startracks
7/10

Få galna hästar

Lyssna

Sök efter skivan

På nystartad etikett och med ett mer eget sound är så Honey is Cool tillbaka med sitt andra album. Ett mycket bra sådant dessutom.

Honey is Cool började som ett band 1994, och sedan dess har man hunnit släppa en mcd på bolaget SunSpot – ”Focky Focky No Pay” – en fullängdare på MVG – ”Crazy Love” – samt epn ”Bolero!”, cd singeln ”There's No Difference” och nu senast albumet ”Early Morning Are You Working?” De senare på egna etiketten Rabid Records. Under den tid som bandet existerat har det genomgått en hel del omstruktureringar i sättningen, men det är inget som hörbart har påverkat bandet negativt.

Nya skivan har beskrivits på sina håll som smått esoterisk. Det är dock inget jag håller med om. Det här är en skiva som innehåller bra kvalitativ musik som jag tror att de flesta kan lyssna in sig på. Den är så där lagom alternativ. Det som möjligen skulle kunna avskräcka en del lyssnare är Karin Dreijers sång. Den är vacker och aningen kantig och busig. En släkting till Björks om man så vill. Men inte alls så att det stör. Personligen tycker jag att Karins röst är väldigt sexig.

För att försöka närma mig en rättvis beskrivning av vad Honey is Cools musikaliska uttryck säger mig, skulle jag kunna tala om att jag har placerat den på samma hylla som Fidget, Sobsister och Dead Starlet, en liten bit ifrån PJ Harvey och ungefär tio skivor bort från Serial Cynic. Jag säger inte att Honey is Cool låter som summan av dessa band utan snarare att alla dessa band på ett eller annat sätt är besläktade.

Tilläggas bör också att skivan är producerad av Pelle Gunnerfelt (Fireside) och Jari Haapalainen (Bear Quartet).

Upplägget på skivan är till en början mycket bra. Från låt sju och framåt har bandet dock valt att lägga fem rätt lågmälda nummer, varav två är de två längsta låtarna på skivan. Kanske inte helt lyckat. Låtarna är i vilket fall väldigt bra. Bitvis suggestiva och atmosfäriska. Men blandningen av dessa och de mer slamriga, småtaggiga och dynamiska låtarna är det optimala. Så som skivan låter fram till låt sju alltså.

Liksom ”Crazy Love” innehåller ”Early Morning Are You Working?” mer och mindre lättillgängliga låtar, men jag tycker nog att det nya albumet är jämnare. Och därmed deras hittills bästa. Ett givet köp för vänner av småslamrig egensinnig popmusik.

Mikael Nordlander

Publicerad: 1999-09-06 00:00 / Uppdaterad: 1999-09-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #208

7 kommentarer

Hua va bra! Karin Dreijer – vill du gifta dej med mej?

erik@kaustik.com Oregistrerad 2000-12-25 22:31
 

Sexig?

Anna Oregistrerad 2001-06-11 08:51
 

Gud vad bäst Karin är.

tigervispa Oregistrerad 2001-10-22 09:47
 

ramalama dingdåååång.

ramsam Oregistrerad 2003-03-24 08:56
 

den bästa svenska rock-skivan…någonsin! snälla Karin, lägg ner The Knife och gå tillbaka till Honey is Cool!

Andrew Oregistrerad 2003-03-24 11:35
 

Bästa svenska skivan någonsin!

sander Oregistrerad 2003-11-08 00:00
 

lingon?

lantz Oregistrerad 2004-08-19 12:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig