dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Venus Outback: Spiron Johd
Spiron Johd (CD) Venus Outback
1999
EMI
3/10

Blek debut

Lyssna

Sök efter skivan

Venus Outback är ett av de mer hypade svenska banden just nu. Mig veterligen har de hittills bara släppt en singel, den alldeles briljanta ”Sodom Is Free”. En låt som utan tvekan dök upp som en av årets glada överraskningar. Så visst har man förståelse för den hype som trots allt finns omkring bandet. Eftersom jag själv är förtjust i singeln var jag mycket nyfiken på bandets fullängdsdebut ”Spiron Johd”. Tyvärr måste jag säga att det var länge sedan jag blev så besviken.

För förutom just ”Sodom Is Free” är inte ”Spiron Johd” en bra skiva. Det har talats mycket om Venus Outbacks glam- och gothinfluenser men dessa märks inte särskilt tydligt. Visst låter det 80-tal men istället för de ovannämnda influenserna låter det mest som bandet hämtat sin inspiration från synthikoner som New Order. Blanda det med en dos pompös symfonirock så förstår ni hur tråkigt och intetsägande det här låter. De flesta låtarna byggs upp på samma sätt och avslutas som regel med ett mäktigt crescendo. Låtmaterialet är överlag svagt och det är tråkigt att upptäcka att det bakom den hårda fasaden döljer sig ett band som mest ägnar sig åt att spela urvattnad synthrock. Inte särskilt tufft.

Men precis när man sitter och funderar på att byta skiva händer det något. Plötsligt finns den där. Låten som visar att ”Sodom Is Free” inte bara var en lyckträff. ”The Richest Loser In The World” låter som något som blivit över från Wannadies förra skivinspelning. Dessutom lyckas bandet på ett charmigt sätt smyga in refrängen till Roxy Musics ”Avalon” i låten. Snyggt.

Tyvärr är den en av de få ljuspunkterna på skivan. En annan är sångaren och låtskrivaren Pelle Ljungbergs starka och nerviga röst. Det vore synd om Venus Outback blev ett ”one hit wonder”-band. Att de kan göra medryckande pop har de bevisat. Men än så länge är de flesta av deras låtar alltför bleka. Bandets självförtroende är det i alla fall inget fel på. I ”Voyeurs” sjunger Pelle Ljungberg: ”I Wanna be God, Spiron Johd, Belive in Me”.

Efter att ha lyssnat på ”Spiron Johd” kan jag bara säga: Nej, tyvärr. Inte än.

David Drazdil

Publicerad: 1999-08-24 00:00 / Uppdaterad: 1999-08-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #197

4 kommentarer

hur kan du ge den bara 3? okej man ska inte kriterera vad andra tycker mnen jag tycker att denna skiva är helt upperlig och så jäkla rätt….det är som att lyssna på ett oberoende the ark…ett band som vågar ta sin egen väg utan att vara så hypade…

emil Oregistrerad 2003-01-12 20:24
 

åh fy fan vad jag fortfarande vill äta,skita,knulla och älska den här skivan i evighet.the youth i den tar aldrig slut. AMEN!!!

Bianca Oregistrerad 2010-12-31 17:27
 

I actually think this is one of the best albums I own. Pelle is so talented and his voice is just wow. He writes beautiful songs! Damn! How could you give only 3??
I give a full 10 !!

Musicfan Oregistrerad 2012-08-22 04:44
 

En helt sjukt bra skiva, underbar och tidlös! En trea från recensenten påvisar enbart att han måste antingen vara tondöv eller inte alls tycka om musik!

Miguel Lopes Oregistrerad 2014-08-06 13:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig