dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kocani orkestar: Gypsy mambo
Gypsy mambo (CD) Kocani orkestar
1999
Yeni Dünya Müzik/Amigo
7/10

Zigenarnas mambo

Lyssna

Sök efter skivan

Kocani Orkestar är en Zigenarorkester från Makedonien. Sättningen består av diverse olika blåsinstrument, dragspel och trummor, och musiken svänger ett gäng.

Om du har sett någon av Emir Kusturicas filmer så kan bilda dig en ungefärlig uppfattning om hur det låter. I filmer som ”Zigenarnas tid” och ”Underground” spelar musiken en otroligt stor roll. Kusturicas bilder och Goran Bregovics musik bildar en perfekt symbios som ger filmerna en mustig frenesi och sällan skådad energi.

Musiken Kocani Orkestar spelar är en salig blandning av olika kulturer, precis som befolkningen i det före detta Jugoslavien. Makedonien var länge en del av det Ottomanska väldet, vilket har bidragit till att man finner drag av den Turkiska folkmusiken i den Makedonska folkmusiken. Därtill kommer inslag av traditionell Zigenarmusik.

”Gypsy Mambo” är helt instrumental men det är lätt att skapa sig bilder till tonerna. Det behövs inga texter. Det räcker med de ettriga trumpeterna som svävar ovanpå de komplicerade taktbytena. Det är inte direkt rak fyrtakt om man säger så. Det finns en rejäl genomgång i texthäftet av musikens bakgrund och de olika takterna för den som är intresserad. Annars räcker det med att bara konstatera att ”Gypsy Mambo” ger en rejäl etno-dos för pengarna.

Man kan inte låta bli att ryckas med i rymerna och melodierna. Var och en som gjord för klassisk Folklore-ringdans. Tillhör du dem som uppskattar grupper som Hedningarna, Garmarna och Väsen så är Kocani Orkestar ett ypperligt sätt att vidga vyerna och upptäcka södra Europas folkmusik.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 1999-07-13 00:00 / Uppdaterad: 1999-07-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #167

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig